понеділок, 9 березня 2020 р.

9 березня - 206 річниця від дня народження великого 
Кобзаря - поета, письменника, художника, громадського діяча, філософа, політика, фольклориста, етнографа, історика ТАРАСА ГРИГОРОВИЧА ШЕВЧЕНКА. 

І у цьому році виповнюється 180 років від дня виходу першого видання "Кобзаря"
У першому виданні «Кобзаря», що побачило світ у 1840 році, було лише вісім віршів, балад і поем. Його надрукували у кількості не більш як тисяча примірників завдяки активній допомозі Петра Івановича Мартоса, відставного штаб-ротмістра, полтавського поміщика, який дав гроші на друк і разом з письменником Євгеном Гребінкою впорядковував рукописи до видання.
Пропонуємо до вашої уваги виставку "…Живе один з найбільших в світі творів - Шевченка невмирущого «Кобзар»"
З матеріалів виставки діти і батьки дізналися про таке:


        Тарасу було 26 років, коли вийшов друком перший «Кобзар», який зробив його загальновідомим поетом. Красу і горе рідної України, біду і кривду рідного народу змалював Шевченко в своїх віршах простими і щирими словами, як ніхто і ніколи. У «Кобзарі» поет висловив насамперед самого себе, свою особистість.
З цієї невеликої книжечки й почалось його сходження до вершин Парнасу.
У 1844 році з’явився «Чигиринський кобзар» і «Гайдамаки», опубліковані Лисенковим І.Т - книгопродавцем, який купив права у автора. І тільки в 1860 році, незадовго до смерті поета, вийшло нове, найбільш повне видання «Кобзаря», до якого увійшли 16 творів (для порівняння зазначимо, що сучасні видання містять 228).Останню прижиттєву збірку «Кобзаря» матеріально підтримав український цукрозаводчик і меценат Платон Симиренко,
виділивши 1100 карбованців. Тираж був досить великий - 6050 примірників.
У такому вигляді, яким «Кобзар»  ми читаємо зараз, було видано у 1907 році у Петербурзі під редакцією Василя Доманицького.
Це був перший повний позацензурний «Кобзар», 10-тисячний наклад якого  розійшовся досить  швидко.
У 1989 році в Україні, в Черкасах відкрився музей «Кобзаря». Твори «Кобзаря» перекладено на понад 140 мов світу. Ця книга постійно перевидається.
Тому важко сказати скільки існує «Кобзарів».
                      «Кобзар» не зотліває з плином часу. 
Він - невичерпний, на віки.

ПРОПОНУЄМО:
ВІРТУАЛЬНА вікторина
Читати "Кобзар"

Немає коментарів:

Дописати коментар