вівторок, 6 січня 2015 р.

Зима. Різдво
Ми ялинку прикрашали,
З кухні пахли пироги.
Свічечки на гілки стали
Аж до зіроньки з фольги!
 
Сніг пушинками кружляє,
Біле міряє шитво.
Раз на рік таке буває:
Свято! Сніг! Зима! Різдво.
             Іван Франко.

Різдво з давніх часів, ще з кінця 4 століття і по теперішній час це найулюбленіше свято, яке святкується і в церкві, і вдома, причому християнські традиції тісно переплелися в ньому з язичницькими.
Свята Церква і прості миряни Київської Русі, утверджуючи християнство відкидали язичницьку атрибутику або переосмислювали її у християнському контексті що допомогло зберегти чимало з того доброго, хорошого і істинного, що існувало в язичництві. Таким чином, в Україні, як і в інших країнах світу, день початку нового сонячного, хліборобського, року отримав новий, християнський зміст, як Різдво, свято народження Божого Сина, Спасителя світу.

Традиції святкування Різдва в Україні

Просимо тебе, Боже, просимо тебе, царю: даруй щастя, даруй частку нашiй Українi!

Напередодні найголовнішого свята  наводиться порядок у будинках і починається готування святкових страв. – Святковий стіл щедрий хоча пісний. Обов’язково на столі наявність дванадцяти страв – на честь дванадцяти апостолів.

Ставили насамперед кутю з маком і медом, узвар із сухофруктів,  голубці з гречкою та картоплею, вареники з картоплею і сиром, борщ, страви з грибами, пампушки, хліб, рибу смажену, оселедець, вино.

Після заходу сонця стіл застилають свіжим сіном, поверх насипають трохи зерна і покривають стіл скатертиною. Це нагадує, що Спаситель народився не в царських чертогах, а в овечому хліву.

Перша вечірня зірка оповіщає людям про велике чудо – народження Сина Божого ! Можна починати Святу Вечерю – запалити свічку, помолитися:

Отче наш, ти, що єси на небесах, нехай святиться ім'я твоє, нехай прийде царство твоє, нехай буде воля твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний, дай нам днесь; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але ізбав нас від лукавого. Бо твоє єсть царство і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Після вечері на вулиці українських міст і сіл виходить молодь - Коляда йде!

Заходячи на подвір'я, колядники просили дозволу і, коли господар зголошувався, починали забавну виставу із віншувальних пісень-колядок та жартівливих сценок. Але до  півночі колядники розходяться по домівках  якщо зустріти Різдво в дорозі, то цілий рік проведеш в поневіряння.

Свято Різдва Христового починається із святкового богослужіння у церкві. Потім родинами розходяться по домівках, і господині накривають святковий сніданок. А після сніданку ходять у гості до родичів та знайомих, колядують. Молодь готує театралізовані дійства, вертепи, і ходить з ними по домівках. Різдво в Україні - одне із найбільш шанованих і улюблених свят. «Христос народився!» - «Славімо його!»

Дуже давньою є українська традиція миритися в цей день, пробачати одне одному образи, щоб на повну міру відчути радість життя. 
Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар