пʼятницю, 14 серпня 2015 р.

 14 серпня - 155 років від дня народження
Ернеста Сетона-Томпсона
 (14 серпня 1860-23 жовтня 1946), канадського (шотландського походження) письменника, художника-анімаліста. 
 
Пропонуємо прочитати ці та
інші твори письменника,
які є  у фонді бібліотеки.
Яскраві і цікаві, веселі й сумні, зворушливі і добрі, повні пригод оповідання Ернеста Сетона-Томпсона давно улюблені багатьма поколіннями читачів. Знаменитий письменник, художник і натураліст займався в житті не тільки наукою, писав і малював. Він умів валити ліс, теслярства, ставити капкани, вичиняти шкури тварин, шити одяг, в'ялити і сушити м'ясо, таврувати худобу, стріляти, кидати ласо і багато іншого. Все це стало йому в нагоді, коли він складав свої повісті й оповідання. Не знайдеться дитини або дорослого, кого залишили б байдужим зворушлива безпорадність ласуни ведмедика Джонні, хоробрість і шляхетність кутенійського барана Крега, сила духу кролика Джека - Бойового Коника, любов до рідного дому поштового голуба Арно і волелюбність Королівської Аналостанки, трущобної кішки-мандрівниці.
 
Ілюстрації письменника до  своїх творів.


Твори Сетона-Томпсона користуються великим попитом в нашій бібліотеці.  
З біографії письменника ви дізнаєтеся, що Сетон - Томпсон  є  одним із засновників руху скаутів в США. Оскільки Сполучені Штати відігравали в житті Сетона майже настільки ж значну роль, що і Канада, його по праву можна назвати також американським письменником.
Ернест Еван Томпсон народився 14 серпня 1860 р. у британському місті Саут-Шилдс. Його батько, Сетон, походив із старовинного англійського дворянського роду.

Коли Ернесту було шість років, сім'я переїхала до Канади. Юний Ернест часто йшов у ліс, щоб вивчати й малювати тварин, головним чином щоб уникати свого схильного до насильства батька. Пізніше, в результаті відчуження між ними він змінив своє ім'я на Ернест Томпсон-Сетон (або вірніше Томпсон Сітон). У 1879 р. Ернест закінчив Торонтський коледж мистецтв.Перший літературний твір Сетона-Томпсона, «Життя лугового тетерева», було опубліковано в 1883 р. Популярність в США і Канаді письменнику принесли збірки «Дикі тварини, як я їх знаю» (1898), «Життя тих, на кого полюють» (1901), а також 8-томну працю «Життя диких звірів» (1925-1927). Ілюстрації до своїх розповідей і повістей Сетон дуже майстерно малював сам — його малюнки відрізняються точністю і виразністю. З 1890 по 1896 р. Сетон вивчав образотворче мистецтво в Парижі.
Не будучи шанувальником міського життя, Сетон подовгу жив в лісах і преріях. Написав близько 40 книг, головним чином про тварин. Кілька книг присвятив побуту та фольклору індіанців і ескімосів. Теми індіанського побуту і життя на природі, серед диких тварин, з'єдналися в захоплюючій та пізнавальної автобіографічній книзі «Маленькі дикуни». Сетон також опублікував книгу «Біографія грізлі» (1900), «Береста» (1902), «Книга про ліс» (1912) і ще багато інших книг.
У 1906 р. письменник познайомився з лордом Баден-Пауеллом, засновником руху бой-скаутів. Разом вони активно пропагували ідеологію життя в гармонії з природою.
Сетон став одним із засновників літературного жанру творів про тварин; він зробив могутній вплив на багатьох письменників-анімалістів.
У 1896 році Сетон-Томпсон одружився Грейс Галлатін. 23 січня 1904 року народилася їхня єдина дочка Енн. Пізніше вона прославилася під ім'ям Ані Сітон (Anya Seton), як автор бестселерів на історичну та біографічну теми. У 1935 році Грейс і Ернест розлучилися, і незабаром він одружився на Джулії М. Батра, яка також займалася літературною діяльністю (сама і у співавторстві з чоловіком). У них не було своїх дітей, але в 1938 році вони удочерили семирічну дівчинку — Бьюлу(Ді)Сетон, (в заміжжі Ді Сетон-Барбер). У 1972 році її відвідали радянські журналісти Василь Пєсков і Борис Стрельников, і цю зустріч вони описали у своїй книзі «Земля за океаном». Аня Сітон померла у 1990 році, а Ді Сетон-Барбер — 2006.
Ернест Сетон-Томпсон помер 23 жовтня 1946 р. в американському місті Санта-Фе (штат Нью-Мексико). Його тіло було кремовано, і урна з прахом чотирнадцять років зберігалася в будинку. У 1960 році, у столітню річницю народження письменника, його дочка Ді і онук Сітон Коттьер (син Ані) піднялися в небо на літаку і прах розвіяли над пагорбами Сітон-Віллідж (Seton Village).
  Джерело
 

Немає коментарів:

Дописати коментар