пʼятницю, 27 листопада 2015 р.

28 листопада - День пам'яті жертв Голодомору - щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу місяця.

У 32-33 роках минулого століття Україна пережила одну з найстрашніших трагедій - голодомор. Країна, кормившая хлібом весь світ, зазнала масового голоду. Смерть не розрізняла своїх жертв ні за віком, ні за статтю, ні за національністю. Про страшні події тих років пам'ятають люди. Сьогодні в Павлограді проживає близько 5 тисяч людей, які постраждали від голодомору.
Є відомості, що в 1934 році жителі міста поставили пам'ятник постраждалим від голодомору (район сучасного Автопарку). Він являв собою високу земляну могилу і хрест. На жаль, після Другої світової війни  пам'ятний знак був знищений.
Щоб зберегти пам'ять про тих, хто пережив жахливі випробування 30-х років, в 2006 році в Павлограді був відкритий меморіал, присвячений жертвам голодомору та політичних репресій.
У скорботні листопадові дні, павлоградці схиляють голови і запалюють свічки пам'яті про тих, хто помер голодною смертю.

Перед вами - лист Павлоградського райздравінспектора в облздороввідділ Дніпропетровська про голод у районі. Лист датований травнем 1933 року (державний архів Дніпропетровської області,
Ф.Р-2240, оп. 1, спр. 81, арк. 33-34).
У листі описується жахливе становище, яке склалося з продовольством у Павлоградському районі, висока смертність на ґрунті недоїдання  і навіть наводяться випадки канібалізму, які мали місце в селах Вербове-Шевченкове, Богданівка та В'язівок. Нерідко померлих від голоду не могли навіть поховати: трупи так і лежали на полях та балках...  (джерело)
Про ці та інші факти дізналися підлітки Павлоградського реабілітаційного центру під час участі у прес-діалозі "Голодомор без строку
давності", який провела бібліотекар  Олена Юдіна.
Бібліотекар нагадала юнакам про щорічну акцію цього Дня - "Запали свічку!" і запросила приєднатися до мільйонів українців, що запалюють свічки, згадуючи про загиблих і про той страшний період в історії України.










 
 
 



Читати ще


Немає коментарів:

Дописати коментар