четвер, 8 лютого 2018 р.

8 лютого 2018 року 190 років від дня народження Ж. Верна - письменника, який розповідав про подорожі на Місяць, коли більшість жителів Землі читали при свічках. 
Для любителів морських пригод було проведено інформину біля виставки "Жуль Верн - письменник, який вмів бачити майбутнє".  (буклет)


З буклету, з яким ознайомилися діти, вони дізналися про кілька передбачень великого француза, що стали реальністю через десятки років:
1. Польоти в космос
Верн першим описав несуперечливий з точки зору науки спосіб міжпланетних подорожей (до нього персонажі фантастичних книг опинялися в космосі переважно за допомогою надприродних сил). Хоча, звичайно, старт корабля за допомогою гармати (як це описано в романі Жуля Верна «З Землі на Місяць» у 1865 році) ніхто в реальності навіть не намагався організувати. Зате письменник правильно вгадав, що в аерокосмічній промисловості будуть широко використовуватися сплави алюмінію. «Ні, мідь занадто важка, я запропоную вам дещо краще! Алюміній!»- заявляє вчений Импи Барбікен, герой роману. І стартував фантастичний міжпланетний корабель Верна, до речі, зі штату Флорида (США) - як і реальний «Аполлон-11», який досяг Місяця 20 липня 1969 року.
2. Копіювальний апарат, електронний підпис і синтезатор.
Роман «Париж в XX столітті» Верн написав в 1864 році, але видавці тоді його відкинули, і роман був опублікований тільки в 1994-му. За сюжетом, герой Мішель ходить по французькій столиці і витріщається на всі боки. Заходить, наприклад, в банк і бачить «машину, яка без зупинки копіює листи,  якими її без перепочинку постачають п'ятсот  клерків». Дізнається, що угоди тепер можна укладати здалеку: «можна підписувати векселі або контракти на відстані тисяч льє». І насолоджується звуками музики: «двісті фортепіано, з'єднаних між собою за допомогою електричного струму, звучали одночасно під рукою одного-єдиного артиста». Чим не синтезатор?
3. Вертоліт
Перший зліт гвинтокрилої машини трапився в 1907 році: агрегат піднявся в повітря на 50 сантиметрів і знову опинився на землі через хвилину. Тим часом ще в 1886 році в романі «Робур-завойовник» Жуль Верн описав літальний апарат, який впевнено пересувався за допомогою гвинтів (герой навіть зробив на ньому кругосвітню подорож). «Такі машини в майбутньому назвуть« засобами авіації» від латинського слова avis -«птах», - пророкував в романі учений Робур. І не помилився.
***
Жуль Габріель Верн народився у французькому Нанті 8 лютого 1828 року. Навчався юриспруденції в Парижі, був біржовим маклером і одночасно писав прозу. Перший успіх прийшов до нього в 35 років, після публікації роману «П'ять тижнів на повітряній кулі» (1863). Далі були «Подорож до центру Землі» (1864), «Діти капітана Гранта» (1867), «Навколо світу за 80 днів» та багато іншого - всього 66 романів. Помер письменник 24 березня 1905 року, але його творчість живе до сих пір. Наприклад, глядачі по всьому світу вже подивилися шість екранізацій роману «20 000 льє під водою»
Ресурси:

Немає коментарів:

Дописати коментар