четвер, 26 квітня 2018 р.

 «Ось уже три роки я живу і вболіваю Чорнобилем, намагаюся збагнути причини аварії та її наслідки, постійно думаю про героїв і злочинців Чорнобиля, про його жертви - минулих і майбутніх; листуюся, зустрічаюся з безліччю людей, причетних до цієї трагедії, слухаю і записую все нові і нові розповіді. Часом самовпевнено думаю, що мені відомо вже все або майже все про аварію - але ні, в оповіданні незнайомої людини або в листі, що прийшов здалеку, раптом спалахує несподівана, пронизлива деталь, виникає ще одна нова драма, чорнобильський сюжет, здавалося б такий вже знайомий , робить ще один крутий поворот » 
(уривок з книги Юрія Щербака "Чорнобиль. Документальна повість")
26 квітня - Міжнародний день пам'яті Чорнобиля. Міжнародний день пам'яті  жертв радіаційних аварій і катастроф.
Минуло 32 роки від того страшного, гіркого і болісного квітня 1986, коли трапилася трагедія - аварія на Чорнобильській АЕС.
На сьогоднішній день існує багато книг і літератури про Чорнобиль, Прип'ять та аварію на ЧАЕС. Письменники не залишилися в стороні, створюючи художні романи, науково-популярні роботи, про найбільшу техногенну катастрофу за всю історію людства.  
Документальна повість «Чорнобиль» задумано автором Юрієм Щербаком як художнє дослідження причин аварії на Чорнобильській АЕС. У книзі звучать голоси селян і академіків, оперативного персоналу АЕС і пожежників, військових фахівців і священиків. За розповідями очевидців вперше реконструйована картина розвитку аварії, в оповіданні використані численні невідомі публікації західної преси з приводу чорнобильських подій. Він перший почав говорити правду. Вперше саме в нього згадка про страшну трагедію під час будівництва саркофага: розбився вертоліт. «Жах ... вертоліт" склався ", розсипався. Він просто зачепився за троси крана. Загинули ЛЮДИ ». Є книги, яким віриш. Здригаєшся від жаху, але читаєш і не можеш відірватися. Людські долі пропливають перед твоїми очима. І начебто люди вже зовсім чужі, а близькі, рідні. 

Вірина Лідія."Тієї вогняної ночі: Чорнобильська оповідь"
Книга розповідає про подвиг Володимира Правика, одного з перших пожежників, які прибули на Чорнобильську АЕС. Володимир отримав велику дозу опромінення і помер у 6-ій клінічній лікарні Москви 11 травня 1986 року. У 23 роки нагороджений зіркою Героя Радянського союзу, посмертно.
 Режисер Андрій Приймаченко зняв буктрейлер на книгу Лідії Вірини "Тієї вогняної ночі" і він же є автором оцифровки даної книги. 


автор

художні твори про Чорнобиль

Низький уклін всім хто боровся зі страшною бідою. Священна пам'ять про подвиг не згасне у віках і збережеться в серцях народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар