четвер, 27 серпня 2020 р.

КНИЖКОВА ПРЕМІЯ "ЕСПРЕСО. ВИБІР ЧИТАЧІВ 2020"
Упродовж 2 етапу високоповажним експертним журі з 11 професійних літературознавців і критиків було опрацьовано Довгий список з 14 книжок від 8 видавництв.
За підсумком голосування експертів до фіналу потрапили 3 видання.

У номінації “Література для підлітків” до фінального етапу книжкової премії “Еспресо. Вибір читачів 2020”  увійшли наступні твори:

“Шпигунки з притулку Артеміда” Наталія Довгопол (Видавництво “Vivat”)
Ця книжка — перепустка у світ гостросюжетних пригод, шпигунських місій і небезпечних мандрів, де кожен день — це випробування на сміливість і силу духу, а здатність працювати в команді є чи не єдиним шансом на спасіння.
1907 рік. В одному з київських театрів стається сутичка. Поважний австрійський пан прилюдно звинувачує хлопчика-посильного в крадіжці. Без тіні страху підліток відкидає звинувачення, ще не підозрюючи, що це його перший іспит, запрошення в нове життя. Під зеленим картузом літній австрієць гер Фрідріх розгледів не лише перевдягнене дівчисько, а ще й потенційну вихованку для свого сирітського притулку — таємної школи "Артеміда", де готують професійних шпигунок.

“Сірка на порох” Іван Андрусяк (Видавництво “Фонтан казок”)
Травень 1637 року, містечко Березань неподалік від Переяслава. Дівчинка з дивним прізвиськом Сірка наглядає вночі за копальнею з видобутку селітри. Та ось на копальню вриваються розбійники, щоб при світлі багаття допитати двох викрадених незнайомців — козака і єврея. Заховавшись у могилі, Сірка стає свідком допиту і дізнається дещо дуже таємне і небезпечне… Хімічна промисловість «із могил», таємниці виготовлення пороху, погоня на болотах, шабельний двобій, «дальнобійники» ХVІІ століття і ще чимало цікавинок та дивовиж чекають на тебе в новій повісті одного з найулюб­леніших сучасних українських дитячих письменників Івана Андрусяка. Історія про дружбу і зраду, про підлість і честь, про зародження перших почуттів і одвічну українську проблему самоусвідомлення.

“Не кажи нікому” Саша Камінська (Видавництво "Ранок")
Кожна дівчина чи жінка має безліч секретів. Проте часом це особливі таємниці – давні, страшні, так глибоко заховані в комірках пам’яті та підсвідомості, що про них не знають і найрідніші. 14-річна героїня повісті Саші Камінської «Не кажи нікому» бунтує проти батьків, робить безглузді вчинки, потрапляє в небезпечні ситуації та намагається зрозуміти й прийняти себе. 
Книжки, які відзначили експерти, але які не вийшли у фінал:
“З Ейнштейном у рюкзаку” Бачинський Андрій ("Видавництво Старого Лева")
“І в мене був свій рідний край. Хрестоматія української діаспорної літератури” Укладач: Варданян Марина Володимирівна (Видавництво "АССА")
“Крук та Чорний Метелик. Голос давніх сновидінь” Ольга Мігель (Видавництво "АССА")
"Дан. Варвара і варвари" Олена Чернінька (Видавництво "Картуш")
“Академія Аматерасу” Наталія Матолінець (Видавництво “Vivat”)
“Казки баби Гавришихи” Олег Гавріш (ТОВ "Час майстрів")
“Завтра новий день, або На гілці старої яблуні” Тетяна Новацька-Тітаренко (ТОВ "Час майстрів")
“Вибух терміта. Очима яструба” Марущак Анатолій (ТОВ "Видавничий дім "КОНДОР")
“Вибух терміта. Крилатий лев” Марущак Анатолій (ТОВ "Видавничий дім "КОНДОР")
“Вибух терміта. У тіні змії” Марущак Анатолій (ТОВ "Видавничий дім "КОНДОР")
“Вибух терміта. Агатові таємниці” Марущак Анатолій (ТОВ "Видавничий дім "КОНДОР")
Нагадаємо, переможця конкурсу "Еспресо. Вибір читачів" визначатимуть у бібліотеках по всій країні.
ДЖЕРЕЛО

Немає коментарів:

Дописати коментар