понеділок, 22 липня 2013 р.

Доброго дня!
28 липня Україна  святкуватиме велике свято - 1025-річчя Хрещення Київської Русі. Дата цього дня була обрана невипадково: саме 28 липня - День пам'яті видатного державного і політичного діяча України Володимира Святославовича, який зумів об'єднати землі Київської Русі в єдину могутню державу.
  Майже цілий рік по всьому світу готувалися до свята православні церкви. У столиці України свято буде відзначатися протягом трьох днів. 
Для гостей Києва, яких очікується близько мільйона, підготовлена особлива програма: урочисті молебні, виставки, концерти. 
Володимирський собор у Києві - це одне з багатьох насправді знакових місць столиці України, які, взяті разом, складають історичний портрет міста. 
Архітектура Володимирського собору, побудованого на честь хрестителя Русі - князя Володимира, є традиційною для російської архітектурної школи. Зовнішнє та внутрішнє оздоблення собору виконано в старовізантійском стилі, який притаманний церквам, що будувалися за часів Ярослава Мудрого та Володимира Святого. З іншого боку, в архітектурі храму присутні риси Миколаївського стилю, який спостерігається у багатьох будівлях того часу. Шестистовпний Володимирський собор у Києві увінчано сімома золотими куполами. Довжина храму становить 55 метрів, ширина - 30, у висоту собор разом із хрестом сягає 49 метрів.  
                 «Хрещення Русі» - фреска...

російського художника Віктора Михайловича Васнецова над входом на хори у Володимирському соборі в Києві, створена в 1895-96 рр . 
Роботі над фрескою передувала однойменна картина 1890 року, що зберігається в даний час в Державній Третьяковській галереї в Москві.
Віктор Васнецов був запрошений для розписів Свято-Володимирського собору в 1885 році, а згодом до нього приєдналися Михайло Васильович Нестеров, Павло Олександрович Сведомський, Вільгельм Олександрович Котарбінський та деякі інші митці.

«Хрещення Русі» стало однією з центральних композицій собору, в основу програми обробки якого «було покладено осмислення релігійної історії Росії і її включеності у світову культуру та історію через Візантію»
Образ князя Володимира Святославовича зустрічається в трьох роботах Васнецова в соборі - у фресках «Хрещення святого князя Володимира» і «Хрещення Русі», а також в його іконописному образі.
Згідно «Повісті минулих  літ», в 6496 року «від сотворіння світу» (тобто приблизно в 988 році н. е..) київський князь Володимир Святославович прийняв рішення хреститися від Константинопольської Церкви. Після чого, в царювання Імператорів Василя II і Костянтина VIII Порфирородних, прислане Константинопільським Патріархом Миколою II Хрисовергом духовенство крестило київських людей в водах Дніпра і (або) Почайни.
На фресці В. М. Васнецов показав саме момент хрещення киян в водах Дніпра. 


http://katedral.org.ua/
http://www.artsait.ru/art/v/vasnecov/main.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар