пʼятницю, 26 липня 2013 р.

Доброго дня!    
      Вітаємо всіх з державним святом - 
Днем хрещення Київської Русі!   
Хрещення Київської Русі стало видатною подією не тільки в історії Церкви, але й в історії нашого народу. Воно мало важливі наслідки для нашої країни. Хрещення Київської Русі завершило початий у першому столітті та зміцнений працями слов'янських просвітителів Кирила і Мефодія багатовіковий процес становлення християнства в нашій давній державі. Для Руської Православної Церкви Хрещення Русі було початком її офіційного існування.
  
Масове навернення русичів у християнську віру стало можливим завдяки заклику 
(і прикладу) рівноапостольного князя. 
Завдяки князю Володимиру Київська Русь у 988 році отримала хрещення, а язичництво підлягало викорінення.
 Рішення князя хрестити Русь стало початком довгої історії воцерковлення нашого народу, що й донині не скінчилася.

Християнство створило духовну основу для єдності Давньоруської держави. Вплив Руської Православної Церкви в той період був значним. Руська держава переймала найвищі форми державної організації Візантії. Київська Русь увійшла в родину європейських держав. Якщо говорити про вплив Хрещення Русі на культурне життя нашої країни, то він позначився у всьому. Насамперед Хрещення сприяло розвитку освіти в нашій Вітчизні. Засновувані всюди монастирі ставали центрами не тільки духовного виховання православних людей, але й книжної освіти.

Після прийняття християнства на Київську Русь почали впливати література, політична думка, природничо-наукові погляди і насамперед православне богослов'я Візантії. Прийняття християнства в 988 р. поставило вимогу придбання для Руської Православної Церкви багатьох службових та церковно-освітніх книг. Християнство дало стимул для розвитку власної писемності на Русі. Усе це дозволило великому князеві Ярославу Мудрому заснувати при Софійському соборі першу на Русі публічну бібліотеку. В ХІ ст. в монастирях Києва й Новгорода писалися літописи про події загальнодержавного значення.
Просвіта народу істинною вірою, початок якої був встановлений понад тисячу років тому князем Володимиром, повинна мати продовжувачів у всі подальші часи. 

Відео: Проект ПЕРШОГО НАЦІОНАЛЬНОГО
"Сказання про Хрещення Русі":
http://patriarch.1tv.com.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар