середу, 25 червня 2014 р.

День дружби і єднання слов'ян — це свято, 
яке  відзначають щорічно 25 червня.
   День дружби і єднання слов'ян сьогодні є святом для більшої частини Європи, оскільки саме слов'яни є основною частиною населення в Білорусі, Болгарії, країн колишньої Югославії, Польщі, Росії, Словаччини і т.д. День дружби і єднання слов'ян покликаний зробити більш міцним зв'язок поколінь і зберегти споконвічну дружбу між слов'янськими народами.
    День дружби і єднання слов'ян не є офіційним вихідним. Найбільш активно його відзначають у Росії, Україні й Білорусії, які вважаються дуже близькими в культурному плані державами.
    Великий внесок в єднання слов’ян вносять обласні національно-культурні об’єднання. Завдяки їх діяльності не рветься зв’язок часів, з покоління в покоління передаються самобутні традиції, багатовікова культура слов’янських народів, звичаї і обряди, зміцнюється цивільний мир і злагода.
    В даний час слов'яни розселені на великій території Південної та Східної Європи і далі на схід - аж до Далекого Сходу Росії. Слов'янська меншість є також в державах Західної Європи, Америки, Закавказзя та Середньої Азії.
   Загальна чисельність слов'ян - 300-350 млн чоловік.
   Існують кілька версій походження етноніму «слов'яни». Основними є чотири: від слова (люди, що говорять "по-нашому», на відміну від німців - «німі», тобто «не володіють нашою мовою», «чужі»);  від топоніма, мабуть, назви річки (Слуя, Слава, Славніца в різних слов'янських землях); від кореня - s-lau-os «народ» (з індоєвропейським «рухомим s»), пор. грец. λᾱός.
Вітаємо усіх слов’ян з Днем дружби і єднання!   Віримо, що це свято  спонукатиме слов'янські народи до єднання, консолідації, взаємоповаги та розуміння. А більш за все ми хочемо миру!

Немає коментарів:

Дописати коментар