вівторок, 14 листопада 2017 р.

«Нові книги так добре пахнуть, що вже по одному запаху можна зрозуміти, які вони цікаві».
«Якби у мене був день народження і мені б не дісталося жодної книги, я б серйозно почала сумніватися, чи не порушено порядок світобудови».
    Ці слова належать великій і чудовій письменниці, яка у 1957 році стала першим дитячим письменником, що отримав від Королівства Швеція медаль за літературні досягнення. Їй присуджено величезну кількість нагород і премій, в тому числі
Міжнародна золота медаль X. К. Андерсена, яку називають «малою Нобелівською»,
премія імені Льюїса Керролла,
Міжнародна золота медаль Льва Толстого,
нагороди ЮНЕСКО,
«Срібний ведмідь» (за фільм «Ронні, дочка розбійника»). Здогадалися хто це?

Астрід ЛІНДГРЕН 
(Ганна Емілія) /Astrid (Anna Emilie) LINDGREN/
(14.11.1907 - 2002), шведська дитяча письменниця.

Перша повість Ліндгрен - «Пеппі Довга Панчоха» - побачила світ у 1945-1952 рр. Її появі сприяла важка хвороба улюбленої дочки, для якої і була створена чудова казка. Причина, що підштовхнула починаючу письменницю відправити роботу у видавництво, досі залишається таємницею. Успіх прийшов до книжки миттєво. Їй присудили кілька призів, а приголомшеному автору запропонували роботу в дитячому видавництві. Ліндгрен написала понад сто книг, частина з них перекладені багатьма мовами світу. Її твори видані майже в 60 країнах.
«Карлсон, який живе на даху» (1955-1968 рр.) з'явився також частково завдяки дочці, яка розповідала про веселого чоловічка, що влітає до неї через вікно і зникає при появі дорослих. Зверталася Ліндгрен і до романтичних історій («Брати Левине Серце», 1979 р ; «Ронні, дочка розбійника», 1981), і до дитячих детективів («Знаменитий детектив Калле Блюмквіст», 1946), і навіть до свого роду шахрайським повістей, головний герой яких - пустотливий Еміль з Леннеберги (1963-1970 рр). 
Померла 28 січня 2002 в Стокгольмі.
З початку 70-х років написані нею книги незмінно очолюють список найпопулярніших творів для дітей. Її твори, що оповідають про Пеппі Довгу Панчохау, Еміля з Леннеберги, Малюка і Карлсона, видані на 58 мовах. Її книги заклали традицію абсолютно нової дитячої літератури, пориваючої зі звичними для цього жанру моралями і сентиментальністю.

джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар