понеділок, 27 листопада 2017 р.

Вітаємо!
Запрошуємо  на гостини! Новинки у бібліотеці!
Що читати дошкільнятам?
Сухомлинський Василь. Нагарніша мама: Казки. – Харків, 2015
    До збірки ввійшли кращі казки про тварин відомого українського педагога і письменника Василя Сухомлинського. Вони вчать маленьких читачів любити батьківщину, її природу, поважати старших і допомагати меншим, бути добрими, кмітливими, працьовитими.
Ця збірка казок - для наймолодших читачів, які роблять перші кроки в читанні. Книга призначена для вироблення в дітей навичок техніки читання текстів по складах. 




Для дітей молодшого шкільного віку:
Сухомлинський Василь. Вогник у вікні: Оповідання. – Харків, 2017
Сухомлинський Василь. Майже чарівна розмова: Оповідання, казки. – Харків, 2016

    «Ви живете серед людей. Кожен ваш вчинок, кожне ваше бажання позначаються на людях... Робіть так, щоб людям, які оточують вас, було добре», — писав відомий український педагог і письменник Василь Олександрович Сухомлинський. Твори Сухомлинського формують у дітей найголовніше — людяність. Вони вчать маленьких читачів відрізняти гарні вчинки від недобрих, бути чемними, поважати старших, захищати менших. 

Винничук Ю. Лежень / Юрій Винничук ; ілюстрації Валентини Серцової. –  Харків : Фоліо,  2016.
    В одному замку завелися Страхи. Що тільки не робив король, але нічого подіяти не міг — нікуди Страхіття не уходили і не давали спокою мешканцям замку. Повиганяти чудовиськ зголосився хлопець, якого називали Лежнем, бо він весь час лежав. А за свій подвиг він попросив лише одне — щоб його весь час годували варениками, так він їх полюбляв. Що було далі? Це ви і дізнаєтесь з книжки.
За цією казкою було знято мультфільм з однойменною назвою.

 Для дітей середнього шкільного віку:
Баклі, Майкл.
Сестри Грімм : Повісті. - Харків : Ранок, 2016 - . Кн. 1 : Казкові детективи. - 2016. 
   Життя Сабріни і Дафни Ґрімм не було казкою. Після таємничого зникнення батьків сестер відправили жити з бабусею. Бабуся Рельда розповіла дівчатам, що вони мають двох видатних предків, братів Ґрімм, чия класична книга казок — це насправді збірка всіляких магічних капощів. Тепер дівчата повинні виконати родинний обов’язок і стати казковими детективами.

Ініна Н. Хрангели : Повість. – Харків : Ранок, 2016.
    Фантастична повість київської письменниці Ніки Ініної розповідає про чудових істот – хрангелів, мета яких підтримувати, оберігати, охороняти довірених їм дітей. Навіювати їм гарні сни, бути поруч, коли дитині боляче, або просто сумно. Або коли в темряві ховаються якісь жахливі істоти, і навіть маму покликати немає сил.  Драматична історія починається тоді, коли шість хрангелів розпочинають бій із темнонами. Останнім дуже хочеться керувати душами дітей, вчинками. Чим закінчиться протистояння, хто з хрангелів постраждає, і що мають зробити темнони після вироку — читач дізнається, пройшовши разом із героями до останньої сторінки.

Костюк Василь. Костюк Ніна.
  Казкові таємниці : Казки. – Київ : Український письменник, 2016. 
    У казках Василя Костюка відчувається відгук як минулих сивих віків, так і нинішніх «казкових часів», у яких завше стикається Добро зі Злом. Добірка Ніни Костюк складається із віршованих казочок. У кожній казочці, написаній жваво, повчально, із гумором, юний читач знайде своєрідну поетичну деталь – цікавинки чи історичну подію, заради чого писався той чи інший твір. Всі вони спонукають до співпереживання  ліричним героям і запозичення від них усього  найкращого.

  Рибалко М. Марічка і Червоний Король : Подорож туди, де сніг. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 269 с. – (Дивовижні світи).

     Рибалко М. Марічка і Червоний Король : Місто Непокірних. – Львів : Видавництво Старого Лева, 2016. – 255 с. – (Дивовижні світи).
    «Подорож туди, де сніг» і «Місто Непокірних» – це перші дві частини трилогії «Марічка і Червоний Король». У повісті «Подорож туди, де сніг» головна героїня потрапляє у неймовірний фантазійний світ, де поруч зі звичайними людьми живуть дракони, розбійники, королі природних стихій, котрим притаманні людські почуття. Марічка й не підозрює, що зі світу фантазії буде непросто вибратися, і що на неї чекає небезпека. Зате у дівчинки є хоробрі друзі, які готові пройти чимало випробувань, щоб допомогти Марічці. Повернення можливе тільки тоді, коли сила дружби здолає всі перешкоди і з’єднає в єдине ціле амулет «Скіфське сонце». Головна героїня росте з кожною новою історією, що ріднить книгу з  «Хроніками Нарнії» чи «Гаррі Поттером». За сюжетом другого твору, фантастичним світом заволодів Таємничий імператор і ніхто не знає, хто він, але поліція полює на тих, хто не хоче підкоритися його владі. Марічці доведеться розгадати загадку Імператора і побороти його владу

Для дітей старшого шкільного віку:
Пекарська Малгожата-Кароліна. Клас пані Чайки: Роман. – Харків, 2012
     Ця книга є молодіжним бестселером у Польщі. У ньому розповідається про те, що цікаво підліткам: про труднощі їхнього віку, про негаразди у школі та вдома, але насамперед про перші почуття і розчарування. Головні герої роману, варшавські гімназисти, вчаться складного мистецтва прийняття іншої людини — з усіма її вадами — і врешті пізнають ціну дружби. 
Для широкого кола читачів:
Гаврош Олександр
Пригоди тричі славного розбійника Пинті : Повість. – Тернопіль, 2016
«Пригоди тричі славного розбійника Пинті» — перша українська повість про легендарну постать нашої історії. В її основу лягли народні перекази про опришків.

Немає коментарів:

Дописати коментар