вівторок, 5 лютого 2019 р.








 4 (16 лютого) -  140 років від дня народження Василя Костьовича Короліва-Старого (Короліва) (1879-1943), прозаїка українського зарубіжжя.

Щедра полтавська земля подарувала Україні та світові не одного талановитого письменника. І помітне місце серед них займає Василь Королів-Старий. Це один із псевдонімів Василя Костьовича Королева, який народився 4 лютого 1879 року в мальовничому селі Ладані. З дитинства захоплювався українським фольклором, творами Тараса Шевченка та Миколи Гоголя. Закінчив Полтавську духовну семінарію, однак священиком не став, а здобув професію ветеринарного лікаря, працював за фахом і пробував сили в літературі.
Революційні події 1917-1919 років захопили письменника. У цей час він працював редактором журналу «Книгар» і підтримував борців за незалежність Української держави. У 1919 році Василь Королів-Старий виїхав до Чехо-Словаччини. Обставини склалися так, що на Батьківщину він не повернувся. Але туга за рідним краєм відбилася в усіх його творах: і в романі «Чмелик», що розповідає про мандри юнака з Полтавщини, і в оповіданнях, і у збірці казок «Нечиста сила», яка вийшла друком у 1923 році у чеському місті Каліші. 
У доробку письменника є і п'єси-казки «Русалка-жаба», «Лісове свято», і твір про Бориса Грінченка, і чимало перекладів з чеської мови, і навіть малюнки, на яких відтворено природу і побут Закарпаття.
Тривалий час, майже чверть віку, прожив Василь Королів-Старий на чеській землі. 

У грудні 1943 року письменника не стало. 
А казки його живуть і нині, зачаровуючи добротою та шляхетністю героїв.
Радимо прочитати (можна і послухати) казку "Хуха-моховинка"

У казочці «Хуха-Моховинка» Василь Королів-Старий оживляє, переосмислює по-своєму образи фольклорно-казкових представників «неіснуючого, невидимого світу». Автор показує алегоричні фольклорні образи добрими і веселими, вчинки яких здебільшого приносять людям якусь користь. Казка відзначається самобутнім сюжетом, мовним багатством та легкістю сприйняття. Василь Королів-Старий своїми цікавими розповідями-казками допомогає читачеві розширити межі уявлення про довколишній світ природи і людини.

АудіоКазка тут слухати


Немає коментарів:

Дописати коментар