понеділок, 25 лютого 2019 р.

Уже в ранньому дитинстві вона виявила свої надзвичайні здібності (її сміливо можна назвати Wunderkind). Вона дуже рано навчилась читати і вже у віці п’яти років написала свої перші листи до Женеви, до родини дядька Михайла Драгоманова. У віці дев’яти років вона написала свій перший вірш «Надія», у 13 років вона вже мала надрукованими 2 поезії. Ці твори з’явились під псевдонімом , який запропонувала її мати. У 14 років вона – автор двох надрукованих перекладів повістей Гоголя та першої своєї поеми «Русалка».
Вона мала прекрасні здібності до мов і сама про себе говорила, що мабуть немає такого звука, якого вона не могла б виговорити. Вона вільно розмовляла українською, російською, польською, болгарською, німецькою, французькою та італійською мовами, писала свої твори українською, російською, французькою та німецькою мовами, перекладала з давньогрецької, німецької, англійської, французької, італійської та польської мов. Вона добре знала латинську мову, а під час перебування у Єгипті почала вивчати іспанську мову.
Блискуче знання мов відкривало перед нею всі багатства європейських літератур, новинки якої вона мала змогу читати в оригіналах.
І  все це  -  про велику українську поетесу, драматурга, перекладачку, громадську діячку 
ЛЕСЮ  УКРАЇНКУ ( літературний псевдонім Лариси Петрівни Косач (Квітки)),  (13 (25).02.1871 – 19.07 (1.08).1913), 
Картина Петра Сахра «Леся Українка в Буркуті» (1970)
Найкращий подарунок письменниці - пам'ять читачів, ось і 25 лютого  згадуємо факти біографії поетеси, ЧИТАЄМО ВІРШІ.

Дізнатися більше допоможе бібліотека.
Читати ще  тут

Немає коментарів:

Дописати коментар