понеділок, 27 січня 2014 р.

2014 - РІК ТАРАСА ШЕВЧЕНКА.

             «Я не одинокий, є з ким в світі жить…»

«Друже мій щирий!», «Друхе мій єдиний!» - так зазвичай Тарас Шевченко звертався в листах до людей, що стали його друзями, що допомогли йому звільнитися з неволі, ділили з ним його приватне і громадське життя, розуміли, підтримували у важку  хвилину, були поряд в останні роки життя. І кажучи «єдиний» поет, справді, мав на увазі неповторність кожної особистості. А друзів у нього було багато, починаючи з тих юнацьких років, коли земляк з України І.М.Сошенко зустрів «підмайстра в тиковому халаті» і ввів його в коло Петербурзької мистецької еліти, першочергово Академії мистецтв. Згодом не лише вчителем, а й другом Шевченка став сам великий Карл Брюллов.
Шевченко вмів цінувати дружбу й доброзичливих друзів, ніколи не забував того добра, яке вони йому несли. Дружні стосунки, листи Шевченка до друзів і, навпаки, листи друзів до нього, їхні пізніші спогади розкривають нам повніше образ Шевченка, не лише поета і художника, а й геніальної Людини. 
Тарас Шевченко серед друзів.1859.

Це уривок з всеукраїнського науково-популярного журналу 
"ЧУМАЦЬКИЙ ШЛЯХ", який протягом кількох років передплачує наша  бібліотека.
 Останній номер журналу у 2013 році вийшов у вигляді календаря, присвяченого датам, подіям, фактам з життя Тараса Григоровича Шевченка. В календарі вміщено короткі нариси про події і факти, в основному тих періодів життя
Тараса Григоровича, коли він подорожував  Україною. 


Календар вийшов при підтримці науковців   Національного музея Тараса Шевченка.
Взагалі, це видання для всіх, хто цікавиться історією, культурою, звичаями народів світу. Подорожі, пригоди, статті видатних вчених України про знахідки археології, про колекції та колекціонерів. Журнал адресований широкому загалу читачів, практично корисний для вчителів, студентів, школярів. А для бібліотекарів - вкрай необхідний. Щиро дякуємо! 
Ми і надалі будемо знайомити всіх з матеріалами цього науково-популярного видання.

Немає коментарів:

Дописати коментар