четвер, 18 грудня 2014 р.

18 грудня - Сави 
На Сави жінки збиралися в рукодільницькі гурти, бо прийшла пора «і савити, і варварити, і куделю кучматити». Хто ж не працював, то казали: “Савила та варварила і сорочки собі не справила” ; “Сави і Варвари на мені сорочку обірвали”.
Про цей день казали: “Сава приїхав на білих санках” 
“ Сава - батько зимового Миколи”.

19 грудня — Святого Миколая. 
Всі три свята - Варвари, Сави та Миколи - називали Миколаїними святами. На відміну од весняного (22 травня), зимового Миколая відзначали особливо урочисто. Вважалося, що він захисник усіх бідних і знедолених.
Та найбільше його пошановували діти, для яких він був почесним охоронцем . Навіть існує легенда про те, що Миколай рятував дітей серед моря.
Та передусім це найбажаніший день у році для дітлахів. В Україні цей великий святий став прототипом міфічної фігури Діда Мороза. Напередодні свята діти пишуть до нього листи зі своїми побажаннями і вкидають їх у поштову скриньку або кладуть за вікно і моляться до нього, просячи передусім здоров’я собі та батькам. У день перед святом згадують всі свої добрі і злі вчинки, зважують: чого більше. Чи буде подарунок, а чи, можливо, різка? Бо чемні діточки обов'язково знайдуть під подушкою подарунок, а неслухняні – прутик. Ця різочка є своєрідним попередженням дитині, що час задуматися над своєю поведінкою і виправитися.
    А в школах влаштовували цікаві вистави, де головною дійовою особою вважався святий Миколай. Поруч з ним неодмінно сусідив меткий чортик який намагався переконати дідуся в тому, що вручати дітям подарунки не варто, бо вони були неслухняними. Але закінчувалося тим, що добрий Миколай цього разу вибачає.
В. Скуратівський ."Український народний календар"  
 Запрошуємо відвідати в цей день бібліотеку! На вас, маленькі читачі, в цей день чекають подарунки!

Немає коментарів:

Дописати коментар