суботу, 20 грудня 2014 р.

           Святкова ялинка. 

Давня легенда.  Коли у Віфлеємі народився маленький Ісус, у небі спалахнула велика яскрава зірка. Ті, хто зрозумів це чудове знамення, поспішили на світло Віфлеємської зірки, щоб привітати Господа. Прийшли пастухи, які неподалік пасли худобу, прийшли мудреці-волхви, прийшли також різні тварини, птахи й рослини вклонитися Ісусу та Пресвятій Діві Марії.  Рослини принесли у дарунок свої
плоди та запашні квіти.
Останньою прибула молоденька ялинка. Здалека, з холодних північних країв поспішала вона. Не було у неї соковитих плодів і яскравих квітів, мала вона лише колючі гілочки та верді шишки. І пожаліли рослини ялинку та прикрасили її. З'явилися на її вітах рум'яні яблука та горіхи, задзвеніли дзвіночки квітів, а кульбаба обсипала ялинові колючки сріблястим пухом. А Віфлеємська зірка яскраво засяяла над її верхівкою.

Побачивши таку дивовижну красу, усміхнувся маленький Ісус і простягнув до ялиночки свої рученята. Від того часу ялинка стала вічнозеленою рослиною, — каже легенда. 
Щороку на свята Різдва Христово-го та Нового року приходить ялиночка до людських осель і звеселяє дорослих і дітей своїм святковим вбранням.

А ось інша легенда. Колись давно жила на світі дуже бідна родина,у якої було багато дітей. Якось напередодні  Різдва мати захотіла прикрасити ялинку, але грошей на прикраси у неї не було. Уночі наялинці побували павуки. Вони обвили гілочки тонким павутинням. Христос благословив добру родину і їх святкову ялинку, і ця павутина перетворилася на сяюче срібло.

Існує думка, що вперше прикра­сив ялинку напередодні Різдва 1500 року Мартін Лютер (Німеччина). Повертаючись пізно додому він побачив, як таємничо мерехтять зірки між вітами пухнастої зеленої ялини. Зачарований цією красою він приніс ялинку в оселю і прикра­сив її свічками.
Перші вбрані різдвяні ялинки з'явилися у французькій провінції Ельзас у 1600 році. Літопис свідчить: "На Різдво у багатих будинках встановлюють ялинки, а на їх гілки вішають троянди з кольорового паперу, яблука, печиво, шматочки цукру та мішуру".
Спочатку вічнозелені святкові красуні з'явилися в імператорських палацах та будинках багатіїв.
Ці ялинки прикрашали яблука­ми, горіхами, посрібленими або зо­лоченими картоплинами, пряника­ми, — тобто усім їстивним. Наприкінці XVIII століття в Німеччині з'явилися перші скляні ялинкові прикраси. Були вони надзвичайно дорогими.
З 1 січня 1700 року за наказом царя Пет­ра І у Новорічні свята в Російській імперії встановлюють прикрашені ялинки. 
Традиція прикрашати ялинку дуже стародавня, їй понад 2000 років. Раніше і люди вважали, що всі дере­ва наділені добрими сила­ми, в них живуть добрі ду­хи. Щоб задобрити цих духів люди розвішували на деревах пригощання і дарунки.
Давні германці вважали вічнозе­лену ялинку священним деревом, символом перемоги над смертю,
 за­хистом домашнього вогнища від злих духів. Вони приносили їй дари, розвішуючи їх на пухнастих вітах.
Звичай прикрашати на свята Різдва та Нового Року ялинку пере­жив віки і поширився світом.  
                              (За матеріалами журнала "ЯБЛУНЬКА")
 
    Традиційною вкраїнською символікою на Новий рік був дідух. Виготовляли його з кулів або ж першого зажинкового снопа. Кільканадцять пучків, окремо обплетених соломинками, ув'язували в пишний вінок. Знизу робили триральчате розгалуження для того, щоб дідух міг рівно стояти. Верхівка новорічного вінка нагадувала конусоподібний сніп з безліччю колосся. Гілки дідуха а за них правили зібрані докупи пучки, що зверху відповідно розгалужувались,— обрамлювали кольоровими стрічками, паперовими чи засушеними квітами — кожен па свій смак й уподобання. У світлицях його ставили напередодні багатої куті. Свою обрядову функцію він виконував протягом усіх різдвяних свят. Це був дійсно високомистецький витвір, що ніскільки не поступався сучасним ялинкам.(Скуратівський В. Місяцелік.)
А ось такі ялинки можна зробити своїми руками і прикрасити все навколо себе.





А ці ялиночки прикрасять святковий стіл.

Вам можуть стати в нагоді посилання:
Все-все НОВОРІЧНЕ: Твой Новогодний мир
Все для празднования Нового года с детьми

Немає коментарів:

Дописати коментар