суботу, 22 квітня 2017 р.

На майстер-клас з виготовлення журавлика щастя у техниці орігамі завітали  дівчатка: Віка, Марійка, Влада та Кіра з молодшим братиком Матвієм.
Журавель, який в Японії вважається щасливим птахом, живе тисячу років; і якщо хвора людина зробить з паперу тисячу журавликів, вона поправиться. Легенда ця йде вглиб японського середньовіччя, коли серед знаті стало популярним робити послання у вигляді складених з паперу фігурок ("орігамі"). Однією з найпростіших фігурок якраз і був "цуру" — журавлик (для його складання потрібно було всього 12 операцій). В ті часи в Японії журавель символізував щастя і довголіття. Звідси виникло і повір'я — якщо загадати бажання і скласти тисячу "цуру", воно обов'язково здійсниться.
Щастя вам, дівчатка!

















Дітей вразила історія маленької японської дівчинки Садако Сасакі. Ця дівчинка стала символом неприйняття ядерної війни, символом протесту проти війни.  

Ця історія трапилася в 1945 році, коли на японське місто Хіросіма збройними силами США була скинута перша в історії людства атомна бомба. Разом з півмільйоном інших його мешканців, цю біду довелося пережити і сім'ї японської дівчинки Садако Сасакі, їй тоді було два роки. Місто згорів і був зруйнований до підстави. Садако перебувала тоді трохи ближче двох кілометрів від місця, де стався ядерний вибух, але не отримала ні опіків, ні інших видимих ушкоджень. 
Через кілька тижнів, що залишилися в живих жителі міста почали вмирати від страшної, незрозумілої хвороби. Сили раптово покидали їх, вони слабшали і душа покидала тіло... Мама маленької Садако обіймала рідну дочку, гладила по голові і довго мовчки дивилася за тим, як вона грає. Вона жодного разу не видала дитині своєї тривоги... У дванадцять років весела і спритна Садако ходила в школу, вчилася і грала як всі діти. Дуже вона любила бігати, найбільше любила рух.
Страшний діагноз 
Ознаки променевої хвороби у неї з'явилися в листопаді 1954 року. Одного разу, беручи участь у шкільній естафеті, після бігу дівчинка відчула сильну втому і запаморочення. Вона намагалася забути про подію, але повторювалися напади запаморочення, особливо якщо вона намагалася бігати. Вона нікому не говорила про це, навіть найкращій подрузі. Тільки мама і сусіди-жінки, які мали дітей, запідозрили недобре, у кожній серце стискалося від недобрих думок. Одного разу вона впала і не змогла відразу піднятися. Садако відвезли в лікарню Червоного Хреста, щоб провести обстеження і стало ясно, що у неї лейкемія (рак крові). В той час багато хто з однолітків дівчинки хворіли на лейкемію і вмирали. Садако було страшно, вона не хотіла вмирати. 21 лютого 1955 року її госпіталізували з діагнозом-вироком «лейкемія». 1000 паперових журавликів Вона лежала в лікарні, коли прийшла найкраща подруга Чизуко і принесла з собою особливу папір, з якої зробила журавлика, і розповіла Садако одну легенду: журавель, який в Японії вважається щасливою птахом, живе тисячу років; якщо хвора людина зробить з паперу тисячу журавликів, він поправиться. Легенда ця йде вглиб японського середньовіччя, коли серед знаті стало популярним робити послання у вигляді складених з паперу фігурок ("орігамі"). Однією з найпростіших фігурок якраз і був "цуру" — журавлик (для його складання потрібно було всього 12 операцій). В ті часи в Японії журавель символізував щастя і довголіття. Звідси виникло і повір'я — якщо загадати бажання і скласти тисячу "цуру", воно обов'язково здійсниться. Садако повірила в легенду, як, напевне, повірив би кожен з нас, всім своїм єством бажає жити. Саме Чизуко зробила для Садако першого журавлика. Тисячу журавликів – це тисяча листків паперу. Садако вирішила зробити тисячу журавликів, але через хворобу вона сильно втомлювалася і не могла працювати. Як тільки їй ставало краще, вона складала з білого паперу маленьких журавлів. По одній версії історії - дівчинка встигла зробити тисячу журавликів, але хвороба продовжувала посилюватися. Рідні та близькі люди, як могли, підтримували її. І тоді, замість того, щоб здатися перед смертельною бідою, або просто розчаруватися, вона стала робити нових журавликів. Їх стало багато більше тисячі. Люди були вражені її мужністю і терпінням. За іншою версією – незважаючи на те, що часу на складання журавликів їй бракувало, не вистачало матеріалу – паперу, вона використовувала будь придатний листок паперу, який їй вдавалося роздобути у медсестер і пацієнтів з інших палат, але змогла зробити лише 644 журавлика і тому її друзі доробили журавликів після її смерті. Садако померла 25 жовтня 1955 року, і на її похорон прилетіло набагато більше тисячі паперових журавликів. Тисячу журавликів, сполучених невидимими ниточками.
Пам'ять про Садако 
Маленька мужня дівчинка Садако Сасакі стала символом неприйняття ядерної війни, символом протесту проти війни. Натхненні її мужністю і силою волі, друзі та однокласники Садако опублікували її листи. Вони почали планувати будівництво монумента в пам'ять про Садако і про всіх інших дітей, загиблих від атомного бомбардування. Молоді люди з усієї Японії почали збирати кошти на цей проект. В 1958 році в Парку Миру в місті Хіросіма була встановлена статуя, що зображає Садако з паперових журавликів в руці. На постаменті статуї написано: «Це наш крик, Це наша молитва, Мир у всьому світі».

 Існує так само статуя Садако у Парку Миру місті Сіетл, США. Статуя в натуральну величину також зображує дівчинку з паперових журавликів в руках. На постаменті написано: SADAKO SASAKI PEACE CHILD SHE GAVE US THE PAPER CRANE TO SYMBOLIZE OUR YEARNING FOR PEACE IN THE WORLD. (Садако Сасакі. Дитя світу. Вона подарувала нам паперового журавлика, який символізує наше прагнення до миру в усьому світі) Сад Світу Садако (англ. Sadako Peace Garden) був відкритий 6 серпня 1995 році до 50-річчя атомного бомбардування Хіросіми і названий на честь Садако Сасакі. 30 червня 2002 року парк увійшов в мережу Сади Світу. Сад розташований у La Casa Maria Retreat Center в Санта-Барбара, Каліфорнія, США. Створено Ізабель Грін і Ірмою Кават як сад для роздумів і натхнення. Проект Nuclear Age Peace Foundation і La Casa de Maria. В глибині саду стоять камені, на яких вирізані журавлі. 

26 жовтня 2000 року Асоціацією Студентів Муніципальної Юнацької Вищої Школи Nobori-cho був відкритий пам'ятник Паперовому Журавлику. На постаменті пам'ятника вирізані слова: «Prayers of the paper cranes here».
Садако Сасакі у творчості 
Трагічна доля Садако Сасакі послужила основою для сюжету художнього фільму «Здрастуйте, діти!», знятого в 1962 році на кіностудії ім. М. Гіркого (реж. Марк Донськой). У 1969 році відомий поет Расул Гамзатов, натхненний історією Садако, написав одну з найбільш відомих своїх поем, «Журавлі», що стала текстом для відомої однойменної пісні. Про Садако були видані дитячі книги, комікси, зняті фільми і мультфільми, написана музика. Найвідоміша з книг — книга Елеанор Коэр (англ. Eleanor Coerr) «Садако і тисячу паперових журавликів» (англ. «Sadako Thousand and the Paper Cranes») вийшла в 1977 році і була видана у 18 країнах світу. У США знятий по книзі фільм. Тема збирання тисячу паперових журавликів для виконання бажання використовувалася в 11 епізоді другого сезону аніме «Привид в обладунках: Синдром одинака». В аніме «Дитячий час» головна героїня збирає тисячу журавликів, щоб її мати не померла від раку.

Немає коментарів:

Дописати коментар