неділю, 9 грудня 2018 р.

10 грудня відзначають Міжнародний день прав людини
«Права людини починаються з дуже невеликих місць, зовсім близько від дому. Ці місця такі маленькі, що їх не знайти на жодній мапі світу. Але ці місця — цілий світ для окремої людини: будинок, де вона живе, школа, коледж чи університет, де навчається, завод, ферма або офіс, де вона працює… Це ті місця, де кожен чоловік, кожна жінка і кожна дитина домагаються рівного для всіх правосуддя, рівних можливостей, поваги та гідності без дискримінації.  Якщо ці права не матимуть значення там, то вони навряд чи матимуть значення деінде. Якщо всі громадяни не діятимуть узгоджено, щоб домогтися дотримання прав людини поруч зі своїм будинком, чи у великому світі відбудуться зміни?» 
                                  Елеонора Рузвельт 

 Під час інформ-експресу дітям було запропоновано згадати, що у 1989 році ООН була прийнята
 "Конвенція про права дитини", де був перелік усіх сучасних прав і свобод дітей. У документ були внесені інші статті, які дозволили створити повний перелік прав дитини:
  • має право на життя, громадянство;
  • може вільно висловлювати свої думки;
  • має право на гідний рівень життя і користування медициною;
  • має право на особисте життя, збереження честі і репутації;
  • має право на освіту;
  • може дотримуватися власних поглядів і релігійний переконань.
Конвенція має 54 статті, які оголошують всі права дитини в світі. Конвенція є основою і для визначення прав дитини в Україні. Згідно з цим документом було визначено закінчення дитячого віку — 18 років, коли дитина отримувала всі права нарівні з дорослими. Конвенція є обов’язковою для виконання в усьому світі.

Діти згадали ще декілька важливих для себе прав і зробили власноруч малюночки на тему "СВІТ моїх прав"

Немає коментарів:

Дописати коментар