четвер, 13 грудня 2018 р.

Добрий день, а може й нічка,
Лист пишу тобі я нишком.
Мій дідусю холодненький,
Я хоча вже й не маленький,
Хочу чемно попрохати:
Подаруй мені на свято,
Коли слухатимусь мами,
Черевики з ковзанами.
Наморозь льодів повсюди,
Щоб ковзались добрі люди,
Дай ще в іграшках ялинку
І сніжку хоч капелинку.
(Т.Чорновіл)
А ви вже замовили подарунки на свято? Може саме зараз це і зробити? 
Мрія, мабуть, кожного бібліотекаря - щоб було побільше любителів читання і якомога більше саме таких книг, щоб сучасні діти забули про всі-всі-всі свої чарівні гаджети, комп'ютерні ігри... і з захопленням читали! Так може і замовимо нашим святковим новорічним чарівникам, чи то Святий Миколай, чи Дід Мороз, або Фея Виконання Мрій ...,  такі книги, у яких смішна назва, гарна обкладинка, а коли почнеш читати перші рядки, щоб захопили тебе по самі вуха, і розлучитися вже неможливо..... тільки читати!
А чи є такі? Звісно ж, є!

Вдовиченко Галина. "36 і 6 котів". 
      Хавчик, Ковбасюк, Шпондермен, Сордель, Чистюх, Бровчик....  Смішні бродячі коти  найнахабнішим чином упхались жити до квартири пані Крепової, а згодом відкрили у себе надзвичайні здібності та особливу котячу філософію: «…..все в житті залежить від того, як на це поглянути. Візьмім, наприклад, нормальну людську температуру. Тридцять шість і шість, правильно? Температура здоров'я. А сорок два - це не просто погано, це - гірше не буває. Тридцять шість і шість  - добре, сорок два - жахливе неподобство. Залежно, як подивитися на одні й ті ж цифри! Нас тут тридцять шість дорослих і шестеро маленьких. Хороша цифра. Цифра щастя, здоров'я та гармонії. А про цифру сорок два ми навіть не згадуватимемо, гаразд? Домовились?»Гарний настрій з цією книжкою вам забезпечено, чи то ви дитина, чи то ви трохи уявили  себе дитиною.
 Едіт Несбіт. «П'ятеро дітей та ельф». 
          Повість - суцільна реальність, хоча в ній починають відбуватися незвичайні речі саме після того, як діти знаходять піщаного ельфа Псамміда. Цей ельф відомий тим, що за добу може виконати будь-яке одне людське бажання.  «…якщо ви маєте якесь бажання, то, будь ласка поводьтеся з ним обережно» – проголошує до дітей одвічну істину піщаний ельф. Якби ж то... Поки діти не набили собі купу гуль зі своїми необдуманими бажаннями, траплялися різні прикрощі. Та зрештою діти второпали, що їм слід зробити із Псаммідом, але що саме, я вам  не скажу – почитайте. 
Астрід Ліндгрен. «Діти з Гамірного»
                Дивовижний світ вільного дитинства злітає з рядків вічно улюбленої казкарки. 
 Ви відчуєте себе дитиною однієї з трьох родин, що мешкають на хуторі Гамірний. Діти живуть у постійній грі та вигадці, але за тим стоїть і навчання, і повага до дорослих, і справжня дружба. Коли діти роблять дурниці, їм соромно, і вони вибачаються; коли трапляються помилки, вони їх виправляють; коли дуркують, то на повну катушку; коли дружать, то щиро і віддано. Книжка не повчає, але її герої постійно випробовують життя і вчаться його розуміти. 
          Так, ці книги дійсно можуть захопити читанням, сподіваємося, що мрії здійсняться!  

 Нехай всі бажання здійсняться таємні -
  На тебе чекають події приємні!

Немає коментарів:

Дописати коментар