неділю, 1 грудня 2019 р.

Вітаю з 1 грудня!
За календарем зима починається 1 грудня, але вчені вважають початком зими 22 грудня. Сонце в цей день піднімається низько-низько, кидає довгі тіні. 
А день - найкоротший у році.
У народі цей день називають зимовказівником, позаяк погода цього дня визначає погоду всієї зими: який перший день грудня, такою і вся зима буде. Якщо зранку тепло – відлига буде на початку зими, а якщо холод і хурделиця опівдні – такою бути середині зими. Якщо ж завиє, закрутить заметіль під вечір, то піде зима від нас неохоче, з погрозами.
Гру́день – від слова "грýда, грýдка, груддя". Після осінніх дощів розтоптана ґрунтівка замерзає. Їздити такими дорогами важко: заважають замерзлі грудки. Груддя утворюється і на замерзлих зораних полях.
У давньоруські часи і, як засвідчує "Словарь української мови" Б. Грінченка, аж до ХХ сторіччя цей місяць мав назву "студень". У деяких краях студнем старі люди називають його й понині. А ще мав він і такі народні назви: лютень, хмурень, студенець, мостовик, трусим, підбериха, стужайло, студень, студеник...

Малятам-дошкільнятам буде цікаво і корисно познайомитися з книгою письменниці Галини Малик  і художниці Ольги Кваші.

Малик Г. Їде грудень на коні. Вірші для дітей від 3 до 6 років.
    Десь в засніженому лісі художниці Ольги Кваші Грудень вже осідлав коня і скоро до нас доїде. Це збірка віршів Галини Малик, присвячена порам року та їх прикметам. Кожен місяць представлений окремим віршем — дже зручно для вивчення назв. Радимо почитати!


Немає коментарів:

Дописати коментар