вівторок, 10 грудня 2019 р.

10 грудня - Міжнародний день прав людини.

З  9 по 13 грудня проводиться Всеукраїнський тиждень права з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини. 
Загальна Декларація Прав Людини (ЗДПЛ) - декларація, прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року представляє першоглобальне вираження прав, на які усі люди мають невід'ємне право.
Декларація складається з 30 статей, які лягли в основу наступних міжнародних договорів, у регіональні документи по правах людини, національні конституції та інші закони. Міжнародний законопроект з прав людини складається з Всесвітньої Декларації Прав Людини, Міжнародного Пакту про економічні, соціальні і культурні права і Міжнародний пакт про громадянські і політичні права та двох факультативних протоколів до неї. У 1966 році Генеральна Асамблея прийняла два докладних договори, які завершують Міжнародний законопроект про права людини. В 1976 році, після того як договори були ратифіковані достатнім числом окремих націй, законопроект набув статусу міжнародного права. Повний текст опублікований Організацією Об'єднаних Націй на їх веб-сайті.

У відділі для дітей підготовано і проведено вікторину-гру  "Правовий ключик" (читачі знайомі з Конвенцією прав дитини). У вікторині-грі два етапи.
    Перший - розглядаються конкретні ситуації порушення прав дитини на прикладі літературних героїв. Основним атрибутом гри є картки з текстом телеграм від імені літературних героїв, по відношенню до яких були порушені права. Учасникам треба відгадати героя і книгу. Хлопчики Рома та Ваня прийняли участь у грі і відгадали двох героїв з п'яти.
    Другий етап - учасники по черзі зачитують негативні ситуації, у які потрапив той чи інший казковий герой. Інші учасники мають визначити, яке право, визначене Конвенцією про права дитини, було порушено стосовно цього героя.
Хлопчики відгадували дуже повільно, але їм сподобалася гра, тому пообіцяли перечитати твори, щоб наступного разу відгадувати швидше.
Впродовж дня діти цікавилися і приймали участь у запропонованій вікторині, згадували казки і твори кращих дитячих письменників світу. 

Немає коментарів:

Дописати коментар