понеділок, 2 грудня 2019 р.


 КНИГИ, які зроблять краще вашу дитину ... і вас!
Більшість читачів любить супергероїв, але невразливих немає - у будь-якого Ахіллеса є п'ята, але частіше за все слабкість виявляється атрибутом величі. Ми зробили підбірку художніх творів, де серед героїв є персонажі з інвалідністю, тяжкою хворобою або спеціальними потребами - особливі люди.
Для дошкільнят і молодших школярів: Анне-Катрін Вестлі «Каос і Бьернар»

Книги норвезької письменниці Анне Вестли добре знайомі нашим дітям - пригоди великої родини в місті ( «Тато, мама, бабуся, вісім дітей і вантажівка»), в маленькому будинку в лісі ( «Маленький подарунок Антона»), їх подорож на велосипедах з Норвегії в Данію ( «Папа, мама, бабуся і вісім дітей в Данії») дуже популярні у нас. На батьківщині Ганні Вестлі називають «бабусею всій Норвегії», тому що при екранізації книг про вісім дітей, вона сама зіграла роль своєї героїні - бабусі.
Ганні Вестлі написала повісті не тільки про цих дітей. Менш відома, але не менш соціально значуща книга письменниці - «Каос і Бьернар».
«Жив в Норвегії хлопчик, звали його Каос ...», - прекрасний початок для дитячої книги, сповненої пригод. Мама Каоса- продавець в аптеці, тато - водій автобуса. Обидва вони люблять свого єдиного сина і проводять з ним багато часу, але, так як їм треба працювати, в будні дні вони відводять його до Еве - «денній  мамі».
У Еви також є син. Бьернар - кращий друг Каоса. Обидва вони - єдині діти в родині, вони щасливі проводити разом час, вважають один одного братами.
Якось раз, коли батьки привели Каоса до Еве, вона була на задньому дворі і латала колесо. Це було не колесо автомобіля, не велосипедної колесо, а колесо від інвалідного візка Бьернара. Справа в тому, що Бьернар не може ходити сам, але це не заважає хлопчикам спілкуватися.
«Сьогодні вони збиралися зробити далеку прогулянку. Ева принесла з дому два пледа і рюкзак. Хлопчики пожвавилися. Під час прогулянок коляска Бьернара бувала у них то пароплавом, то паровозом, то автівкою, то чимось ще.
- А чим вона буде сьогодні? - запитав Каос, коли вони рушили в путь.
- Сьогодні? - Бьернар задумався. - Сьогодні ми будемо вважати, ніби гуляємо без неї, просто йдемо поруч і розмовляємо.
Каосу це сподобалося. Він йшов поруч і намагався не відставати, щоб Бьернару здавалося, ніби він теж йде, а не їде. Ева ззаду штовхала візок. Взагалі-то Бьернар міг їздити і без сторонньої допомоги, але тільки на рівному місці і не дуже далеко. Він крутив колеса руками. Правда, це було важко, і якщо шлях стояв неблизький, коляску штовхала Ева».
Це дійсно прекрасна книга не тільки для дітей, яким важливо зрозуміти, чому їх однолітки можуть чимось відрізнятися від них самих, але і для батьків. Простими доступними словами, не нарочито і не солодкаво тут йдеться про те, як пояснити важливі речі - хлопчик не вчиться в школі, тому що він не може сам рухатися. А в школу йому хочеться, адже в школі важливі не тільки уроки, а й спілкування з іншими дітьми. Лікарі порадили мамі віддати його в школу пізніше, коли у нього зміцніють руки, і він зможе ходити на милицях.
Ситуації, які описуються в повісті, дуже життєві. Як грати разом, як поступатися, чи завжди треба жаліти, як бути уважним по відношенню до іншого. Думаю, що ця книга дуже важлива для виховання дітей в інклюзивному суспільстві. Вік читачів - старші дошкільнята і молодші школярі.
Для дітей середнього віку:

Бернетт Ф. «Таємничий сад.»
 Важко залишитися без батьків, особливо коли тобі всього десять років, оточуючі тебе не люблять і ти теж ненавидиш мало не весь білий світ. Здається, нічого хорошого в цьому житті вже не буде. Але ніби сама доля простягає героїні книги рятівну руку і виводить на стежку в прекрасний Таємничий сад. Виховання почуттів - так коротко можна охарактеризувати роман американської письменниці Ф. Бернетт «Таємничий сад».
"140 децибелів тиші" Андрія Бачинського
В автомобільній аварії юний музикант Сергій втрачає не тільки батьків, сестричку, але й слух. Він мусить навчитися по-новому спілкуватися з ровесниками в інтернаті, подолати зневіру і відчай, аби важка втрата не вбила в ньому повністю бажання жити. А також – вирватися зі злочинного кола і врятувати названу сестру від лиха...
"140 децибелів тиші" Андрія Бачинського - "Дитяча книга року ВВС" у 2015 році.
«Базіка» Морріса Глейцмана
Австралійський письменник Моріс Глейцман написав прекрасну історію про те, як важливо розуміти і поважати того, хто не схожий на тебе.
Дівчинці Ро 11 років, і вона вважає себе жахливою бовтанкою. Вона і справді базікає без угаву, але тільки ... про себе. З самого народження її горло влаштовано трохи по-іншому, тому дівчинка не може розмовляти вголос. А ще у Ро незвичайний і чудовий тато, який не схожий на інших пап - він не носить строгих костюмів і любить співати ковбойські пісні.
Крюкова Т.Ш. « Костя + Ніка
Це історія про людські взаємини: шляхетність і підлості, чуйності і байдужості і, звичайно, любові. Про те, що справжня любов приходить незалежно від віку і перемагає все. Навіть, здавалося б, неможливе ... Сюжет повісті ліг в основу художнього фільма "КостяНика. Час літа".
Сьюзен Кулідж.  «Невгамовна Кейті»
Велика фантазерка Кейті Карр має добре серце і невгамовну вдачу. Вона верховодить усіма своїми братиками й сестричками, щоразу вигадуючи дивовижні ігри та забави, чим подекуди завдає чималого клопоту своїй тітці. Та одного разу з Кейті стається нещастя – і цілковито змінює її життя…
Ця історія про невгамовну мрійницю Кейті – сміливу, добру і чесну дівчинку – не може лишити байдужим жодного свого читача.Переконайтесь в цьому, просто почавши читати 
«Сонячне затемнення» Альберта Ліханова
Пронизлива повість про перше кохання. Герої ще майже зовсім діти, але за своє коротке життя дізналися багато бід і болю. Хлопчик з неблагополучної сім'ї полюбив дівчинку-інваліда, в сім'ї якої панує справжня гармонія і любов. Чи зможуть вони діти зрозуміти і зберегти почуття, яке зароджується між ними? Письменник, журналіст і голова Російського дитячого фонду Альберт Ліханов словами свого героя стверджує: «Поки ми не дорослі, розум не повинен нас перемагати. Не повинен!"
«Літак на ім'я Сергійко» Владислава Крапівіна
Рома Смородкіна робить все, що і його однолітки, і навіть більше: він вчиться, допомагає по дому, грає, майструє і чудово малює. Але одного разу хлопчик падає на арматуру, пошкоджує спину і перестає ходити ... Мама вважає, що синові краще жити в інтернаті для інвалідів, де створені спеціальні умови і є  колектив і товариші, з якими він буде відчувати себе рівним серед рівних. «Але я не хотів бути таким рівним», - каже хлопчик. Рома всією душею прагне до чуда, яке змогло б розірвати навколишню дійсність і у нього з'являється друг, що вміє перетворюватися в літак ...
«Я вмію стрибати через калюжі» Алана Маршалла
Алану Маршаллу - автору широко відомої повісті «Я вмію стрибати через калюжі» (перша частина автобіографічної трилогії) - дуже пощастило з батьками. У ранньому дитинстві він захворів на поліомієліт і, як наслідок, дитячий параліч: з'явилися «погана» нога, бездушна і мертва, і «хороша», на яку, стоячи на милицях, можна спертися.
У нього незвичайні батьки: не надто освічені, але з дивним даром розуміння, любов'ю до життя і життєвою мудрістю. Тільки геніальний від природи батько здатний сказати своїй  «особливій» дитині: «Мені пощастило, що у мене такий син народився ... Намагайся  разом з усіма і битися, і бігати, і скакати верхи, і кричати благим матом. А про ноги свої забудь. Я з цієї хвилини маю намір про них забути ».
На прикладі власного життя автор визначає всі необхідні умови для становлення характеру і морального формування «особливої» людини. Єдина правильна політика оточуючих, відкритість і вміння слухати головного героя дозволили йому прожити довге і цікаве життя, стати батьком двох дітей, знаменитим мандрівником і письменником зі світовою популярністю.
«Смарагдова рибка» Миколи Назаркіна - книга про дітей, які важко, часом невиліковно, хворі. Більшу частину свого життя вони проводять у лікарняній палаті: уколи, крапельниці, перев'язки. Але і тут бувають кумедні пригоди, вигадки і перші закоханості.
Автор про лікарняне життя знає не з чуток - в дитинстві проводив у лікарні по шість місяців на рік, а в дорослому віці, працював у Всеросійському товаристві гемофілії. Його розповіді допоможуть пережити негаразди і дітям, і їхнім батькам. Крім того, це просто якісна література: збірник був відразу помічений критиками і отримав нагороду Національної дитячої літературної премії "Заповітна мрія". 

 «Привіт, давай поговоримо» Дрейпер Шерон
Американська письменниця, шкільна вчителька і мама «особливої» дитини Дрейпер Шерон написала історію про дівчинку з ДЦП, яка хоче довести всім, чого вона варта. Дівчинка Мелоді не схожа на більшість людей - не говорить і не ходить, але у неї незвичайна пам'ять. Мелоді розумніша дорослих, які намагаються поставити їй діагноз, і розумніша за своїх однокласників.
Написана від першої особи повість викликає захоплення внутрішньою силою героїні і жаль з приводу того, рішенням яких дрібних, по суті, проблем ми зайняті більшу частину часу.
«Оскар і Рожева Пані» Еріка-Еммануеля Шмітта
Головний герой повісті десятирічний Оскар хворий на лейкемію. Він пише листи ... самому Богу, з гумором і дитячою безпосередністю розповідаючи про кумедні і сумні події лікарняного життя. У його нехитрих розповідях - висока філософія буття, смерті, страждання, до якої неможливо залишитися байдужим.
Ерік Шмітт, один з найяскравіших сучасних європейських письменників, нобелівський лауреат. Він говорить про свою повісті: «Я, на жаль, проводив з цього світу багатьох людей, яких любив. Я сам серйозно хворів і тоді зрозумів, яка людина беззахисна в ці важливі хвилини, коли вона втрачає сили, коли наближається смерть. Я поправився, але відчув, що в моїй ситуації було просто ... непристойно одужувати. І захотілося написати книгу, присвячену хворобі, яка говорила б про те, як треба вболівати і як ставитися до смерті. Я подумав, що дитина, ймовірно, буде найпоказовішим і найбільш всеосяжним персонажем».
Більше читати тут і ось тут

Немає коментарів:

Дописати коментар