вівторок, 23 квітня 2013 р.


Вітаємо! Сьогодні - Всесвітній день книги і авторського права.

Розгорнута книга нагадує птаха в польоті,
 є в цьому щось хвилююче і значуще.
 Розгорнута книга - як розпростерті крила.
 Я заглиблююсь в неї і відчуваю, 
що крилатію сам. 
Крила книги - мої крила.
Базилевський В.
23 квітня — знаковий день для світової літератури: у цей день окрім Сервантеса померли Шекспір, Інко Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський.  Цього дня народилися Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Андрій Курков, Григорій Тютюнник. Беручи до уваги цей факт, цілком природно, що Генеральна конференція ЮНЕСКО, яка проходила в Парижі в 1995 році, вирішила віддати в цей день данину уваги і шани книжкам і авторам, закликаючи молодь знаходити задоволення у читанні, поважати безцінний вклад тих, хто своєю творчістю сприяє соціальному і культурному розвитку і заснувала Всесвітній день книги і авторського права.
Сама ж традиція святкування Всесвітнього дня книги народилася в Каталонії (Іспанія), де 23 квітня (у День Св. Георгія) прийнято дарувати книги і троянди, а ще на батьківщині Сервантеса цю дату святкують конкурсом — безперервним читанням "Дон Кіхота". Читці змінюють один одного протягом 48 годин. 

Саме 23 квітня  відбувається проголошення Всесвітньої столиці книги.
Бангкок став 13-ю Всесвітньою столицею книгиЙого попередники - Мадрид (Іспанія, 2001)Олександрія (Єгипет, 2002 )Нью-Делі (Індія, 2003), Антверпен (Бельгія, 2004), Монреаль (Канада, 2005), Турин (Італія, 2006), Богота (Колумбія, 2007), Амстердам (Нідерланди, 2008); Бейрут (Ліван, 2009)Любляна (Словенія, 2010)Буенос Айрес (Аргентина, 2011) і Єреван (Вірменія,2012)
Одним з найважливіших досягнень стало впровадження всесвітнього символу авторського права – © та прийняття Всесвітньої конвенції про авторське право – під час організованої ЮНЕСКО в 1952 році конференції.
Зараз Всесвітній день книги святкують у 190 країнах світу.
За даними Книжкової палати, минулого року в Україні було видано 22 тис. 491 найменувань книг та брошур загальним накладом 48 млн. 514 тис. 400. 
Читайте! Читайте! Читайте! Читайте не поспішаючи, 
щоб не втратити жодної краплі коштовного змісту книги. 
Читайте! Нехай не буде жодного дня, коли б ви 
не прочитали хоча б однієї сторінки
 з нової книги!”
                                                                                                      К.Паустовський
Приємна новина для наших читачів - за сприяння міської влади  фонд філіії поповнився на 31 примірник! Це - література  українських та зарубіжних авторів, книги , що завжди користуються попитом серед читачів бібліотеки -  класична, сучасна  література. Щиро дякуємо!!!


Хто полюбить книгу, той далеко піде у своєму розвитку. 
Книга рятує душу від здерев’яніння.  (Шевченко Т. Г.)
 Завдання книги - полегшити, прискорити пізнання життя, 
а не замінити його. (Корчак Я.) 












Перегляд нової літератури
"Ура! Нові книги!" 23 квітня на абонементі відразу зацікавив перших відвідувачів філії - дівчаток 8 класу, ЗОШ № 7.



   

Немає коментарів:

Дописати коментар