пʼятницю, 12 квітня 2013 р.

ВІТАЄМО!

          Сьогодні – Всесвітній день авіації і космонавтики. А в нашій країні ще відзначають День працівників ракетно-космічної галузі України.
Цього дня 1961 року з космодрому Байконур у Казахстані стартував космічний корабель "Восток-1", пілотований 27-річним льотчиком-космонавтом Юрієм Гагаріним.


За 108 хвилин космічний апарат здійснив виток навколо Землі і приземлився поблизу поволзького міста Енгельса у Росії. Після завершення польоту Гагарін став відомий усьому світу, на його честь були перейменовані вулиці і зведені монументи в багатьох містах Радянського Союзу.
Українці зробили величезний внесок у розвиток світової авіації та космонавтики. Нині наша країна належить до авторитетних авіакосмічних держав.
Саме в Україні тривалий час працював творець першого у світі літака Олександр Можайський. 

Київський інженер Федір Гешвенд іще в 1887 році спроектував перший в історії людства реактивний літак. 
23 травня 1910 року літак К-1 київського конструктора Олександра Кудашева здійснив перший у Росії повноцінний політ. Із Києва «вилетів» у велику авіацію уславлений авіаконструктор Ігор Сікорський. Тут будували перші у вітчизняній історії літаки брати Касьяненки – Євген, Іван і Андрій, а також Федір Терещенко.
Предки теоретика ракетоплавання  К. Ціолковського – вихідці з Волині, родичі гетьмана               

                                                       Северина Наливайка, чим учени йдуже пишався.

Полтавець Олександр Шаргей (Юрій Кондратюк) у 1917 році, випереджаючи час на десятиліття, запропонував спосіб досягнення поверхні великих небесних тіл за допомогою відокремлюваного від космічного корабля посадково-злітного модуля. 
З легкої руки видатного українця – авіаконструктора Сергія Корольова 12 квітня 1961 року відбувся перший у світі політ у космос Ю. Гагаріна. 
А першим українцем, який побував у космосі, був Павло Попович.
19 листопада 1997 року стартував американський космічний корабель «Колумбія», у складі екіпажу якого був 46-річний Леонід Каденюк – перший космонавт незалежної України. 

Цікаво, що під час перебування на орбіті в «Колумбії» звучали українські пісні. Члени екіпажу навіть почали вивчати українську мову, так їм сподобався спів.









Ці та інші книги  ви можете переглянути в бібліотеці та взяти додому.

Немає коментарів:

Дописати коментар