вівторок, 18 лютого 2014 р.

         Вітаємо! 
Стали відомі лауреати Шевченківської премії - 2014 року.
Цього року було представлено близько 60 творів претендентів на найвищу державну премію України. 
Комітет Національної премії ім. Шевченко визначив п'ять кандидатів на здобуття Шевченківської премії.
Ними стали письменник Мирослав Дочинець, мистецтвознавець Ірина Гаюк, оперна співачка Людмила Монастирська, художник Любомир Медвідь і творчий колектив Донецького національного академічного театру опери та балету імені Анатолія Солов'яненка за оперу Ріхарда Вагнера "Летючий голландець".


 
Так, в номінації "Література" премію вирішили вручити письменнику Мирославу Дочинцю, за романи "Криничар. Діяріюш найбагатшого Чоловіка Мукачівської домінії" і "Горянин. Води Господніх русел". 
 Роман "Криничар" вийшов в 2012 році. Книга написана на закарпатському діалекті і побудована у вигляді щоденникових нотаток головного героя - аскета-багатія, який прийшов до філософії самообмеження.  Роман "Горянин" розповідає історію людини, "несподівано втратив все і почав щоденну боротьбу за кожну п'ядь родової землі". 
 За плідну і самобутню творчу діяльність автор відзначений низкою літературних премій, в тому числі двох міжнародних.
У категорії  "Літературознавство і мистецтвознавство" була номінована кандидат філософських наук і арменовед Ірина Гаюк з книгою "Ілюстрована енциклопедія вірменської культури в Україні", що включає перелік пам'яток вірменської культури в музеях і заповідниках України. 
9 березня, в день народження Тараса Шевченка,  відбудеться офіційна церемонія нагородження лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка - найвищої в Україні творчої відзнаки за вагомий внесок в розвиток культури і мистецтва. 

Немає коментарів:

Дописати коментар