суботу, 22 листопада 2014 р.

Ні труни, ні хрестів... І ні тризни!
Прямо в яму. Навіки віків!
Чорна сповідь моєї Вітчизни.
І її затамований гнів... (А. Листопад)
"Нестихаючий біль України" - такий огляд - бесіда відбувся в читальному залі бібліотеки 20 листопада о 14 годині.
 Голодомор в Україні – найтяжчий злочин проти людства, спланований і реалізований керівництвом колишнього Радянського Союзу проти українського народу. Голодомор 1932 – 1933 р.р – одна з найтрагічніших сторінок нашої історії, про яку десятиліттями замовчували. Архівні джерела (опубліковані і ті, що зберігаються в архівах України, Росії і деяких європейських країн) – мають незаперечні докази штучного походження голоду в Україні.
Продовжуючи тему, бібліотекар О.В. Юдіна звернула увагу старшокласників на такі книги:
Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні.
Видання "Національної книги пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні" стало одним із найбільш вагомих результатів діяльності з Дослідження Голодомору та вшанування пам'яті його жертв до 75-ї річниці трагедії. Національна книга пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні складається із загальнонаціонального тому та 18 регіональних томів, які підготовлені в регіонах, що постраждали від Голодомору 1932-1933 років в Україні.
Тема голодомору в художній літературі:
Барка, В. Жовтий князь / В. Барка. К.: Школа, 2009. - 256 с. - (Бібліотека шкільної класики)
    Роман "Жовтий князь" Василя Барки, представника української діаспори у Сполучених Штатах Америки, написаний у 1958 – 1961 роках і відомий у багатьох країнах світу. Автор розкриває одну з найстрашніших сторінок в історії українського народу і розповідає про голодомор 1933 року, який йому довелося пережити. Письменник створює символічний образ Жовтого князя, демона зла, що несе з собою руйнування, спустошеність, сіє страждання і смерть серед людей.
Гуцало Є. Сльози божої матері: Повісті / Худож.: М. Агафонова, С. Железняк.– К.: Молодь, 1990.– 261 с.
Земляк , В. Лебедина зграя: романи, оповідання /В.Земляк.-К.: Україна, 2005.-720 с.- (Бібліотека Шевч.комітету).
Конквест Р. Жнива скорботи: Радянська колективізація і голодомор.– К.: Либідь, 1993.– 384с.
 Перед читачем - повний український переклад відомого на Заході дослідження. Опираючись на документальні джерела, автор розкриває жахливі картини колективізації та Голодомору в 1929-1933 роках, залишаючи за собою право на особистий погляд на висвітлювані події.
Книга  "...відображає страшний час кривавої сталінської доби, жахливий за кількістю своїх жертв. У книзі показано, як під тиранією Сталіна і його поплічників було знищено все старе селянство, а разом з ним вирубане і історичне коріння російського, українського та інших народів. При відсутності правдивої історії цих подій мені важливо, щоб моя книга дійшла до російського та українського читача...", - пише автор книги.

Немає коментарів:

Дописати коментар