понеділок, 9 березня 2015 р.

9 березня - ДЕНЬ НАРОДЖЕННЯ 
ТАРАСА  ШЕВЧЕНКА (1814-1861)

Тарас Шевченко написав поезію «Садок вишневий коло хати…» у 1847 році, знаходячись під слідством в камері-одиночці Петропавловської фортеці. В ті сумні дні самотності та очікування вироку, він загадував мальовничі картині рідної України, її чудову природу, мирних, працьовитих, доброзичливих мешканців. Поет не знав, чи побачить він ще землю свого дитинства.
У фортеці, в травні, можливо під враженням від прогулянок на тюремному подвір’ї, поет створив один з найбільш сонячних, життєрадісних своїх віршів – «Садок вишневий коло хати». Він увійшов до поетичного циклу «В казематі».

ФАКТ: 5 квітня 1847 р. Т. Г. Шевченка було заарештовано як члена Кирило-Мефодіївського братства, 17 квітня поета привезли до Петербурга й ув'язнили у казематі Петропавлівської фортеці. За півтора місяця ув'язнення поет написав 13 віршів. Справжній шедевр серед них вірш «Садок вишневий коло хати...»

Вірш став "візитною карткою" України — квітучої, мирної, співучої та доброї.  Саме він надихнув творчу молодь на створення пластилінової мультиплікації. Подивимось і подякуємо автору!

Немає коментарів:

Дописати коментар