четвер, 13 лютого 2020 р.

Нallo, venner! 
Можливо, саме так починала свої радіопередачи норвезька дитяча письменниця, а ще і перекладачка, і акторка, і «бабуся всієї Норвегії» - всесвітньо відома Анне-Катріне Вестлі, яка народилася 100 років назад 15 лютого 1920 року.
 На її добрих і розумних книгах ( 56 книг!) виросло не одне покоління норвезьких дітлахів. Якщо ви хочете прищепити своїм дітям доброту, милосердя і оптимізм, рекомендуємо читати книги Анне-Катріне Вестлі. Придумані автором історії схожі на казки, тому що завжди мають щасливий фінал. Однак насправді в творчості Анне-Катріне Вестлі піднімаються не казкові, а злободенні соціальні теми. Просто письменниця не згущує чорні фарби, пам'ятаючи, що книги призначені в першу чергу дітям, у яких не повинно бути страху перед світом, письменниця принципово не вчить добру на прикладі зла, а просто показує, наскільки світлим і радісним може бути життя, коли люди думають не тільки про себе.

Про автора:
Дівоче прізвище письменниці Шулеруд. Анне-Катріне народилася в 1920 році в передмісті Осло. Сім'я жила небагато. Батько дівчинки помер рано, що загартувало характер дівчинки. Не випадково згодом вона писала історії, в яких герої повинні були долати складні обставини життя. Але труднощі не так страшні, якщо в родині панує любов, а близькі люди підтримують один одного. Після війни жінка переїхала до столиці, щоб стати актрисою, і навіть зіграла кілька епізодичних ролей у дитячих фільмах. Незабаром познайомилася з майбутнім чоловіком - художником Йоганом Вестлі, згодом який ілюструє всі її книги. Разом вони дожили до старості. Померла письменниця в 2008 році, переживши чоловіка на 15 років. 
Анне Вестлі у 1992 році була удостоєна лицарського Ордену Святого Олафа, який вручається за особливі заслуги військовим і цивільним чинам, підданим Норвегії, а також іноземним монаршим особам і главам держав. Книги письменниці перекладено 16 мовами.



Перші літературні кроки. На початку 50-х молоду жінку запросили на радіо в якості ведучої дитячої передачі. Вона повинна була читати самостійно придумані розповіді з продовженням, щоб діти чекали кожен новий ефір. Першими були коротенькі історії про хлопчика Уле-Олександрі, пізніше оформилися в книгу «Уле-Олександр. Філібе-бом-бом ». Але справжню популярність письменниці приніс цикл оповідань про маму, тата, бабусі, вісьмох дітей, вантажівці і таксі по кличці Самоварна Труба. Здавалося б, чим може зацікавити дітей історія великої родини, яка мешкає в крихітній квартирці в центрі мегаполісу? Хіба що проблемами. Але для письменниці важливі не соціальні умови життя персонажів, а те, чим вони живуть. Проблем у героїв, звичайно, вистачає. Але вони переборні, бо члени сім'ї, люблять, цінують і підтримують один одного.
Відмітна риса книг письменниці - відсутність різко негативних персонажів і непереборних життєвих ситуацій. Як би трагічно не складалися обставини, гумор, гра, підтримка близьких і друзів обов'язково допоможуть знайти вихід. 


У відгуках про книги Анне-Катріне Вестлі читачі називають їх «теплими і затишними», а ще «добрими, щирими і веселими» і радять почитати дорослим - «у виховних цілях».
       РАДИМО ПРОЧИТАТИ!

Немає коментарів:

Дописати коментар