вівторок, 4 лютого 2020 р.

4 - лютого - 200 років від дня народження Божени Немцової [Панклова Барбора (1820–1862)], чеської письменниці, публіцистки
Божена Нємцова народилася у Відні 4 лютого 1820 року. Вона закінчила тільки початкову школу, але була досить добре освічена..
Справжнім її дебютом стали «Народні казки та легенди» Найкращий твір — повість «Бабуся», що є спомином про дитинство та її бабусю.
Самої Божені більше подобалася її  повість — «Гірська село». Але перевели на двадцять мов саме «Бабусю», включили в шкільну програму саме «Бабусю», і досі найактивніше перевидають теж «Бабусю». 
Головною героїнею повісті була, звичайно, справжня бабуся Божени, мати матері — Магдалена Новотна. Ще дівчинкою письменницю не раз відправляли до неї у село поправити здоров'яСаме за цю повість Божену назвали матір'ю чеської літератури. 

 «Чеська казки Божени Немцової видані за державною програмою «Українська книга 2015».

Ця збірка запрошує в чарівний світ чеських казок, зібраних і опрацьованих  письменницею. Книжка включає 6 захоплюючих та повчальних історій, а саме: «Чорт і Кача», «Принц Баяя», «Хто дурніший?», «Про Йозу і Янека», «Безстрашний Мікеш», «Про дурного Гонзу».
 Ілюстрації до цієї збірки виконані талановитою художницею Юлією Сплавник, а переклад здійснений Оксаною Микитенко.

РАДИМО ПРОЧИТАТИ!
ЧИТАТИ КАЗКИ - ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар