середу, 9 жовтня 2019 р.


До Дня українського козацтва та Дня захисника Вітчизни пропонуємо ознайомитися з виставкою-мольбертом  «Козацькі давні сторінки», як це зробили учні ПМЛ  напередодні святкового дня.

Діти дізналися, що одне з найстаріших зображень узагальненого образу козака – це зображення козака Мамая. Козак Мамай – бродяга-запорожець, воїн і гультяй, жартівник і філософ, бандурист і співак,  простакуватий і мудрий чарівник, народний герой, якого знають усі люди на Україні. Його образ можна було зустріти в багатьох хатах поряд із образами святих. Малювали здебільшого на скринях, кахлях, на хатніх дверях, стінах будинків. На підставі тих малюнків, що збереглися, ”Козака Мамая” слід вважати традиційним і повторювальним майже без змін принаймні 200 – 300 років. Найдавніша зі збережених до нашого часу картин датується 1642 р.
Звертались до уславленого образу козаків і багато професійних художників ХIХ–ХХ ст. – І.Рєпін, С.Васильківський, Д.Бурлюк, Г.Нарбут.
З українських художників чи не найбільший внесок у створення живописної історії запорозького козацтва зробили С.І.Васильківський (1854–1917) і М.С.Самокиш (1860–1944). Їх епічні твори на цю тематику вражають проникливістю у суть історичних подій, відзначаються поетичністю, багатством кольорової гами, цілісністю композиційного задуму. 
   Неперевершеним зразком розробки теми запорозького козацтва у вітчизняному мистецтві вважається картина видатного російського художника І.Ю.Рєпіна (1844–1930) «Запорожці пишуть листа турецькому султанові». У листі до В. Стасова художник писав: «Ось уже два тижні я без відпочинку живу з ними, не можу з ними розлучитися: веселий народ…». Великий російський художник захоплювався вільнолюбними запорозькими козаками, твердістю їх характеру, оптимізмом, національним гумором.


Немає коментарів:

Дописати коментар