суботу, 12 вересня 2020 р.

Земле  рідна! Мозок мій світліє
І душа ніжнішою стає,
Як твої сподіванки і мрії
У життя вливаються моє.
                     В.Симоненко
Через територію, де зараз знаходиться це місто,  понад 300 років потому, проходив таємний козацький шлях на Кальміус та Кагальник, Бритай та Тернівку. Рік від року все більше подорожніх переправлялося через Вовчу. На початку 1770 в цій місцевості оселився відставний старшина запорізького війська Матвій Хижняківський. В розбудованому між берегами річок Гніздки та Вовчої велетенському зимівнику енергійний запорожець зі своїми хлопцями і малюками, челяддю і наймитами займався хліборобством та скотарством. 
А з часом Матвіївка була перейменована  . . . 
Ви вже здогадалися, що мова йде саме про Павлоград і що  було далі, радимо прочитати у книзі: 
Павлоград. 1784-2004: Інформаційне видання.- Павлоград, 2004.-140с.
 Це видання  пропонує розділи: „Павлоград у давнину”, „Павлоград сучасний”, «Павлоград і павлоградці». Один з розділів  книги містить біографічні відомості про  знаменитих павлоградців.


Пропонуємо всім бажаючим поповнити свої знання з історії рідного міста, яке  у цьому році святкуватиме 236 річницю, і дізнатися якомога більше про земляків, котрі вписали яскраві і неповторні сторінки в багатогранне історичне і сучасне життя Павлограда, і ознайомитися з книгами, які зібрані сьогодні на виставці "Місто чудове і старовинне". 


Вам буде цікаво переглянути і зануритися і в такі книги:
  Бушин В.С. Нариси з історії Павлограда. - Дніпро: Ліра, 2004.-304с.
     Книга талановитого історика, який веде плідну науково-дослідницьку роботу з історії нашого міста, ретельно висвітлює події минулого Павлограда. Більшість розділів книги, а саме: «Державна військова слобода», «Град Павла», «Кутузов в Павлограді», «Повітове місто»  доповнені історичними і біографічними довідками, листами, картами і таблицями.  Книга видана до 220-річчя міста.

Павлоград в особистостях: Документальні очерки. – Дніпро, Лира ЛТД, 2007.- 202с. 
            Ця книга може стати добрим другом і порадником, з неї кожен зможе почерпнути  мудрість представників старшого покоління, адже  Павлоград – це справжня мекка відомих письменників, вчених, художників. Велику увагу в книзі приділено героям Павлоградського антифашистського підпілля  за часів Другої світової війни. Видання зацікавить читача  історію виникнення  і зміни  герба Павлограда.
   Федоренко Д.Т. Нескорені павлоградці: Історичне і народно-педагогічне безсмертя подвигу учасників збройного повстання в місті у лютому 1943 року./ Упорядник Л.Д.Власенко. – Дніпро: Пороги. 2003.-496с
              Наше унікальне місто надихало і продовжує надихати павлоградських поетів, які у своїй творчості оспівують рідний край, поетичним рядком нагадують нам значущі  події  міста, присвячують свої поезії головним творцям історії  – працьовитим та талановитим
мешканцям Павлограда. До вашшої уваги твори Ганни Світличної, Андрія Коцюбинського, Лідії Латиш, Лариси Власенко, збірники "Не міліє криниця", "Ластів'ята" та інші.

Сподіваємось, що отримана з запропонованих книг інформація не залишить нікого байдужим, а викличе  гордість за своїх предків і  любов до рідного краю і народу, його культури і традицій.
Дізнатися ще:
Независимый портал

Інститут історії України

ЦБ: мітка "Видатні павлоградці"

Немає коментарів:

Дописати коментар