суботу, 3 квітня 2021 р.

   2 квітня весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги. Відзначається щорічно в день народження датського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена (1805-1875). 
Вважається, що дитяча література з'явилася у ХVІІІ ст., коли вийшли у світ такі книги, як «Робінзон Крузо» Д. Дефо і «Подорожі Гуллівера» Дж. Свіфта. А через століття діти вже читали спеціально написані для них книги - казки братів Грімм і Г. К. Андерсена. І самим великим казкарем на всі часи, напевно, залишиться Ганс Крістіан Андерсен.

До уваги наших відвідувачів - виставка-привітання  "З Днем народження, Андерсене!"

Діти цікавилися і вибирали книги для читання, а також дізналися, що один раз на два роки дитячим письменникам і художникам присуджується найпрестижніша нагорода - Міжнародна премія імені Г.К.Андерсена, що найчастіше  називають Малою Нобелівською премією. Вона була заснована 60 років тому Міжнародною радою з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО.
Золота медаль з профілем казкаря вручається  письменникам і художникам тільки за життя. За весь час лауреатами премії стали 23 письменника і 17 художників-ілюстраторів дитячої книги - представники з 20 країн світу. Найвідоміші з них - шведська письменниця Астрід Ліндгрен («Малюк і Карлсон, який живе на даху», «Пеппі Довгапанчоха») і фінська - Туве Янссон («Маленькі тролі і велика повінь», «Мумі-троль і комета», «Капелюх чарівника»), німецькі письменники - Джеймс Крюс ("Тим Таллер, або Проданий сміх") та Еріх Кестнер ("Еміль і детективи"), італійський - Джанні Родарі ("Пригоди Цибулино") та ін.
Твори цих найвідоміших дитячих авторів є у бібліотеці, радимо прочитати!

Немає коментарів:

Дописати коментар