понеділок, 26 квітня 2021 р.

 26 квітня виповнюється 35 років від найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи.

 В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На долю Білорусі припало близько 60% шкідливих викидів. Від радіаційного забруднення сильно постраждала також і Росія. Потужний циклон проніс радіоактивні речовини територіями Литви, Латвії, Польщі, Швеції, Норвегії, Австрії, Фінляндії, Великої Британії, а пізніше – Німеччини, Нідерландів, Бельгії.
Пропонуємо до вашої уваги онлайн екскурс "Національний музей "Чорнобиль”



Музей: 
http://chornobylmuseum.kiev.ua/uk/page/2/?option=com_content&view=article&id=3

Дітям дошкільного і молодшого шкільного віку пропонуємо передивитися казку Ганни Лимич:

 
Український Інститут Національної Пам'яті рекомендує  Одинадцять книг і фільмів про Чорнобиль: https://uinp.gov.ua/informaciyni-materialy/zhurnalistam/uinp-rekomenduye-odynadcyat-knyg-i-filmiv-pro-chornobyl

Аварія

В 01:23 26 квітня 1986 року на 4-му енергоблоці Чорнобильської АЕС стався вибух, який повністю зруйнував реактор. Будівля енергоблока частково обвалилася, при цьому загинули двоє людей - оператор ГЦН (головних циркуляційних насосів) Валерій Ходемчук (тіло не знайдено, завалено під уламками двох 130-тонних барабан-сепараторів) і співробітник пусконалагоджувального підприємства Володимир Шашенок (помер від перелому хребта і численних опіків о 6:00 в Прип'ятської МСЧ № 126 26 квітня). У різних приміщеннях і на даху почалася пожежа. Згодом залишки активної зони розплавилися, суміш з розплавленого металу, піску, бетону і фрагментів палива розтеклася по підреакторних приміщеннях. В результаті аварії стався викид в навколишнє середовище радіоактивних речовин, в тому числі ізотопів урану, плутонію, йоду-131 (період напіврозпаду - 8 днів), цезію-134 (період напіврозпаду - 2 роки), цезію-137 (період напіврозпаду - 17- 30 років), стронцію-90 (період напіврозпаду - 28 років) ..

Що читати дивись тут

Немає коментарів:

Дописати коментар