субота, 6 лютого 2021 р.

 Онлайн інформбюро  “Рослини, що допомагають нам не хворіти”

Зима – це час не лише новорічних свят та подарунків, а ще й період застуд. Підхопити кашель чи нежить можна навіть під час нетривалої прогулянки на вулиці. А позбутися від перших симптомів допоможуть лікувальні трави.

Лікувальні трави можуть бути в складі лікарських засобів, або з них можна готувати відвари чи додавати в чай.

Фітопрепарати, що застосовуються при застуді, мають такі властивості:

  • противірусні та протимікробні (листя берези, трава материнки, плоди ялівцю, квіти ромашки);
  • жарознижувальні (листя малини, квітки волошки, ісландський мох);
  • відхаркувальні (корені оману, трава чебрецю, трава материнки, листя подорожника);
  • імуностимулювальні (квіти липи, квіти ромашки, корінь лопуха);
  • потогінні (плоди і листя малини, квіти липи);
  • полівітамінні (листя смородини, листя кропиви, плоди шипшини).

Правильно підібраний комплекс рослинних препаратів дозволяє швидше подолати застуду, відновити сили та повернутися до повноцінного життя.

ЧЕБРЕЦЬ
Для профілактики та лікування застуди ефективний чебрець. Завдяки високому вмісту вітаміну С та заліза він покращує роботу імунної системи, підвищуючи реакцію антитіл на інфекційні агенти. Поліфеноли зменшують кашель та заспокоюють дихальні шляхи, а тимол і карвакрол знижують рівень мікробів і токсинів в організмі.


Для приготування цілющого чаю з чебрецю 1 ч. л. сухої трави заливають склянкою окропу, настоюють 10–15 хвилин. Проціджують, додають лимон та мед за смаком. Вживають двічі на день — зранку та ввечері перед сном.
ЛИСТЯ СМОРОДИНИ
Листя смородини є одним з основних компонентів різноманітних фітозборів, що призначаються при застуді. Це зумовлено великим вмістом вітаміну С та поліфенольних сполук. Смородиновий чай фахівці рекомендують вживати в період сезонних епідемій, щоб насичувати організм вітаміном С та підвищувати його захисні сили проти вірусів і бактерій. Також це відмінний засіб у комплексному лікуванні застуди, ГРВІ, грипу.

Чаї та настої з листя смородини допомагають знизити температуру тіла, позбавляють від симптомів застуди, сприяють швидкому виведенню мокротиння з верхніх дихальних шляхів та очищенню горла від бактерій.
Для приготування протизастудного чаю 1 ч. л. листя смородини та 1 ч. л. листя малини заливають склянкою кип’ятку, настоюють 15–20 хвилин. Вживають по 3–4 склянки на добу.

ШИПШИНА
Плоди шипшини містять велику кількість вітаміну С, каротин, кальцій, калій, марганець, мідь, залізо, фосфор, яблучну, лимонну кислоти, пектин, антиоксиданти та інші корисні елементи. Прийом засобів на основі шипшини зміцнює імунітет, допомагає справлятися з різними інфекційними та простудними захворюваннями; сприяє припиненню запальних процесів, що протікають в організмі, надає тонізувальну дію (підвищує працездатність, допомагає при фізичній перевтомі).

Для приготування настою з шипшини 3–4 ст. л. ягід засипають у термос, заливають 1 л окропу, залишають настоюватися на ніч. Уживають настій по одній склянці перед їдою. Якщо поставити такий напій у прохолодне місце, він зберігатиме всі корисні властивості протягом двох днів.

ЛИПА
При респіраторних захворюваннях фахівці рекомендують вживати липовий чай. Біофлавоноїди, що містяться у липовому цвіті, зменшують запалення та затримують його поширення, а також прискорюють відновлення уражених тканин.
Відхаркувальний ефект квіток липи зумовлений наявністю в їхньому складі сапонінів і флавоноїдів, органічних кислот, зокрема високим вмістом аскорбінової кислоти. Ці активні компоненти забезпечують рослині антисептичну, жарознижувальну й потогінну дію.





Немає коментарів:

Дописати коментар