четвер, 4 березня 2021 р.

 "Співане слово Кобзаря" музична пауза.
Завдяки надзвичайній мелодійності  та ритмічній віртуозності поезій - Шевченко здобув славу одного з наймузичніших поетів світу. Саме наспівність, мелодійність, музичність Шевченкових поезій, близькість до народної творчості, зумовили їх надзвичайну популярність, стали невичерпним джерелом натхнення для композиторів.

Вірші Шевченка перелилися широким потоком у музичні твори й охопили майже всі музичні жанри: пісні й романси, хорові мініатюри й розгорнуті хори, монументальні кантати, інструментальні п’єси, симфонічні поеми, опери, ораторії, балети.

Першокласники, які завітали до бібліотеки, зацікавилися запропонованими книгами поета і прослухали пісні на його вірші.

 Мелодію пісні “Реве та стогне Дніпр широкий” створив учитель латини Д.Крижанівський.


     Серед музичних інтерпретаторів поезії Шевченка, М. Лисенко займає особливе місце. Його «Музика до Кобзаря» Шевченка» нараховує майже сто творів різних жанрів. Вірші великого поета надихали й класиків російської музики: М.Мусоргський, П. Чайковський, С. Рахманінов.

Композитори не тільки пишуть музику на Шевченківські тексти,а й прагнуть вивести у своїй творчості образ самого поета. (Г. Майборода опера «Тарас Шевченко», Ю. Мейтус вокальний цикл «Кобзареві», І. Шамо фортепіанна сюїта «Тарасові думи»).


Радимо звернутися до таких джерел: 



Пісня для музичного відео гурту Хочу ЩЕ! “Тополя”    
була написана на основі однойменного вірша Шевченка. Над її створенням працювала також львівська бандуристка Христина Валович. Зйомки за режисурою Сергія Дядка відбувалися на території Українських Карпат неподалік від курортного містечка Східниця, що на Львівщині, а також у промзоні старого Львова  За сюжетом кліпу, “Тополя” розповідає сумну історію кохання, у якій дівчина відпустила свого коханого на війну, а він не повернувся з фронту.


Немає коментарів:

Дописати коментар